Τζανάκης: Θα έχουμε 2.700 θανάτους έως τα Χριστούγεννα – Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι

«Έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορονοϊό» εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης.

Όπως επισήμανε, για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% με 75% του γενικού πληθυσμού. «Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού» εξήγησε ο καθηγητής για την ανοσία της αγέλης. Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι για να έχουμε τείχος ανοσίας, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται. Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα», τόνισε.

«Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα-πόρτα τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους, ενώ ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λήγω του κύρους και του ρόλου της.

«Εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει, ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δε θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους», υπογράμμισε, ενώ κατήγγειλε πως «υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος».

Τέλος, σχολίασε πως είχαμε 23 νεκρούς κατά μέσο όρο σε αυτό το κύμα από 48 κατά μέσο όρο στο προηγούμενο κύμα χάρη στους εμβολιασμούς.