Τα «κλειδιά» της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ: Η βάση στα νησιά και το μήνυμα Μπλίνκεν

Την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ για πέντε χρόνια θα υπογράψει αύριο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και πραγματοποιεί σειρά επαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, πέρα από την αναβάθμιση και την επέκταση των υφιστάμενων βάσεων της Αμερικής και κυρίως αυτής της Αλεξανδρούπολης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κόμβος μεταφοράς δυνάμεων προς τη Μαύρη Θάλασσα, θα περιλαμβάνει και ένα «παράθυρο» για νέα τοποθεσία οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά και σε νησιωτική περιοχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνική κυβέρνηση και στην πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και στα μηνύματα που θα περιέχει. Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική αποστολή να έχει επιδιώξει να είναι ακόμα πιο προωθημένη σε σχέση με εκείνη του 2020 του προκατόχου του, Μάικ Πομπέο. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να αναφερθεί στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με σαφή παραπομπή στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας θα έχει τετ α τετ με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ.

Αυτή την ώρα, πάντως,ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην πρεσβευτική κατοικία, όπου έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των «δεξαμενών σκέψεων» της Ουάσιγκτον, ενώ προηγήθηκαν συναντήσεις με τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή, Τζος Σαρμπάνη, τον Αυστραλό πρέσβη που είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ παραχώρησε και δυο συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα.

Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους ομογενείς και δείπνο με τον γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν, ενώ θα συναντηθεί και με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Πηγή: skai.gr