Κορωνοϊός: Γεμάτες το 70% των ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα – «Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία του βορρά

Η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ολόκληρη τη χώρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – Στο 3% ανέρχεται η αύξηση της κάλυψης των απλών κλινών COVID – Σε Αττική και βόρεια Ελλάδα το 73% των διασωληνωμένων

Διαρκώς επιδεινούμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, με τον κορωνοϊό να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους ανεμβολίαστους πολίτες για να κάνει την «επίθεσή» του, εντείνοντας τη διασπορά και αυξάνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Παρά το γεγονός ότι, στο σύνολό της η εικόνα της πανδημίας μοιάζει σταθερή και τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, μια πιο ενδελεχής εξέταση των δεδομένων της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο το λεπτό σκοινί στο οποίο ακροβατεί η χώρα.

Από τη μία τα κρούσματα και τσ ποσοστά θετικότητας των περιοχών της βόρειας Ελλάδας που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας και από την άλλη τα απογοητευτικά στοιχεία από τα εκεί νοσηλευτικά ιδρύματα, μαρτυρούν ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που παρατηρείται στην πλειοψηφία αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) αποτελεί τον παράγοντα που θα επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε Αττική και βόρεια Ελλάδα η πλειοψηφία των διασωληνωμένων

Τη στιγμή που τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα και τα πιο άρτια εξοπλισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), δηλαδή στην Αττική, το βόρειο τμήμα της χώρας είναι εκείνο που δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών με COVID-19 για δεύτερο συνεχόμενο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, από τους 343 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας (οι 297 ανεμβολίαστοι – 86,59%), οι 119 βρίσκονται στις δομές της Αττικής (34,6%), ενώ 132 ασθενείς (38,5%) φιλοξενούνται σε νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, δηλαδή στη βόρεια Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, βόρεια Ελλάδα και Αττική συγκεντρώνουν πάνω από το 73% των διασωληνωμένων ασθενών, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ολόκληρη τη χώρα να έχει αυξηθεί κατά περίπου 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνώντας πλέον το 70%, ενώ στο 3% ανέρχεται η αύξηση της κάλυψης των απλών κλινών COVID (33,1%). Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών για την εβδομάδα 4 – 10 Οκτωβρίου έφτασαν τις 1.302 συνολικά, ενώ το προηγούμενο επταήμερο είχαν περιοριστεί στις 1.131. Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν 222 νέοι ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 31 απώλειες συμπολιτών μας.

Στα ύψη κρούσματα και θετικότητα σε Δράμα και Λάρισα – «Ανησυχεί» και η Μαγνησία

Με τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας να έχουν πάρει την ανιούσα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (1,03 και 0,48% αντίστοιχα), τα στοιχεία από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που έχει επανέλθει δυναμικά στις τάξεις των ειδικών. Τα 2.338 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην επικράτεια επί 192.154 διαγνωστικών ελέγχων μοιράζονται κατά κύριο λόγο στις βόρειες ΠΕ, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν σε θετικότητα τον μέσο όρο της επικράτειας.

Πιο αναλυτικά, επικεφαλής στην κούρσα των νέων λοιμώξεων είναι και σήμερα η Αττική με 562 και δεύτερη παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη με 358. Ακολουθεί η Λάρισα με 157, η Μαγνησία που παρουσιάζει σταθερά άνοδο με 98, η Ημαθία με 92 και η Δράμα με 74. Στο μέτωπο της θετικότητας, όμως, πρωταγωνίστρια είναι αυτή την εβδομάδα η Δράμα που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και το μέσο ποσοστό στους εργαστηριακούς ελέγχους (1,17%), φτάνοντας στο υψηλότατο 1,36%. Πάνω από τη μονάδα βρίσκονται, επίσης, η Καβάλα με 1,19%, η Λάρισα με 1,18%, η Πιερία με 1,17%, η Καστοριά με 1,14% και το Κιλκίς με 1%, ενώ πάνω από τον μέσο όρο της επικράτειας επί του συνόλου των ελέγχων (0,48%) βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες ΠΕ της βόρειας Ελλάδας, εκτός των Γρεβενών (0,46%) και της Θάσου (0,27%). Από την υπόλοιπη χώρα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, επίσης, η Βοιωτία (0,53%), η Δυτική Αττική (0,51%), η Καρδίτσα (0,79%), η Μαγνησία (0,80%), η Φθιώτιδα (0,69%) και η Μεσσηνία (0,68%).

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται και ένα ευοίωνο στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την ήπια μεν αλλά υπαρκτή μείωση των κρουσμάτων σε παιδιά 4-18 ετών αυτή την εβδομάδα (4.135 – 27%) σε σχέση με την προηγούμενη (4.211 – 28%).