Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, τρίτη διαδοχική πτώση για τον DAX

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,1% στις 457,21 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον ταξιδιωτικό κλάδο να χάνουν περίπου 0,5%.

Οι απώλειες ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της, ενώ η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει τα περιθώρια που έχουν οι κεντρικές τράπεζες για την τόνωση των οικονομιών τους.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 5,9% από 6,0% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λίγο πριν την έναρξη της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Τον χορό των αποτελεσμάτων θα ανοίξει από την Τετάρτη η JPMorgan Chase για να ακολουθήσουν οι Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο DAX έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, με τον γερμανικό δείκτη να χάνει σήμερα 0,3% στις 15.146,87 μονάδες. Ο δείκτης ZEW για το οικονομικό κλίμα υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα – σε μια νέα ένδειξη ότι τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι των τιμών συνεχίζουν να πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,3% στις 6.548,11 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.130,23 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρά κέρδη 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,4%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η EasyJet υποχώρησε σε ποσοστό 3,5% μετά την εκτίμηση της αεροπορικής χαμηλού κόστους για ζημιές άνω των 1 δισ. λιρών για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η Airbus υποχώρησε 0,5% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι οι παραδόσεις αεροσκαφών ήταν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα.