Υπόθεση βιασμού οδηγού ταξί: Αναβολή για τον Απρίλιο του 2022 στη δίκη του ηθοποιού

Για τις 6 Απριλίου 2022 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, η δίκη του ηθοποιού Γιώργιου Καρκά για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος νεαρού ταξιτζή το Νοέμβριο του 2018 πίσω από τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

Ο ηθοποιός βρέθηκε σήμερα στη δικαστική αίθουσα και υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, λόγω κωλύματος του δικηγόρου του, Βασίλη Ταουξή. Αίτημα αναβολής της δίκης υπέβαλε και η πλευρά της πολιτικής αγωγής, αναφέροντας ότι ο πρώην σήμερα αυτοκινητιστής δεν ήταν σε θέση να παραβρεθεί στη δίκη για ψυχολογικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (πρώτος βαθμός) ο ηθοποιός, κατά πλειοψηφία, είχε αθωωθεί για το αδίκημα του βιασμού.

Ωστόσο, μετά την αθώωσή του, η εισαγγελέας Αρετή Σκαφίδα άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ζητώντας εκ νέου διεξαγωγή της δίκης για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, το πρωτόδικο δικαστήριο δεν εκτίμησε ορθά τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας αλλά και αυτά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αυλαία της δίκης σε πρώτο βαθμό για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση είχε πέσει τον Μάρτιο του 2020. Υπέρ της αθώωσης του ηθοποιού, ως προς την κατηγορία του βιασμού, είχαν ψηφίσει οι τέσσερις ένορκοι, σε αντίθεση με τους τρεις τακτικούς δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της ενοχής του. Αντίθετα, ομόφωνη ήταν η απόφαση λαϊκών και τακτικών δικαστών ως προς το αδίκημα της κατοχής ναρκωτικών που επίσης αντιμετώπιζε ο ηθοποιός. Ο Γιώργος Καρκάς κρίθηκε ένοχος για τη συγκεκριμένη κατηγορία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 ημερών με τριετή αναστολή. Μάλιστα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον ηθοποιό το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, το οποίο είχαν ζητήσει οι συνήγοροί του.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξέδωσε την αθωωτική ετυμηγορία του σταθμίζοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, η οποία ήθελε τον 30χρονο ηθοποιό να είχε ασελγήσει εις βάρος του οδηγού ταξί, αφού πρώτα τον αναισθητοποίησε. Κομβικής σημασίας για την αθώωση του κατηγορουμένου ήταν η έκθεση του γενετιστή Γιώργου Φιτσιάλου, σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκε κανένα ίχνος DNA του ηθοποιού ούτε στο ταξί ούτε και στον ίδιο τον αυτοκινητιστή. Μάλιστα, επικαλούμενη την έκθεση αυτή και η εισαγγελέας της έδρας, είχε ζητήσει την απαλλαγή του 31χρονου καλλιτέχνη λόγω αμφιβολιών.

Η πρωτόδικη δίκη είχε διεξαχθεί μετά από βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, σύμφωνα με το οποίο «στις 13/11/2018 με σωματική βία, συνισταμένη στην περιαγωγή άλλου σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα, ο κατηγορούμενος Γεώργιος Καρκάς εξανάγκασε άλλον σε ανοχή ασελγούς πράξης». Κατά το βούλευμα, ο 30χρονος καλλιτέχνης, το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου του 2018 «επιβιβάστηκε στο ταξί που οδηγούσε ο (…) και του ζήτησε να τον μεταφέρει στην περιοχή του Μοναστηρακίου (…), όπου χρησιμοποιώντας ως τέχνασμα ότι θέλει να τον κεράσει ένα σάντουιτς, κατάφερε να τον απομακρύνει από το όχημα, εισήλθε μόνος του σε αυτό και έριξε στο ποτήρι με τον καφέ του παθόντος άγνωστη ναρκωτική ουσία, ενώ άφησε να διαχυθεί και στον αέρα άγνωστη αναισθητική-χαλαρωτική ουσία». Στη συνέχεια, σύμφωνα με το βούλευμα, όταν το θύμα ξαναμπήκε στο ταξί για να συνεχίσουν τη διαδρομή προς το Γκάζι και ήπιε μερικές γουλιές από τον καφέ του, άρχισε να ζαλίζεται και να νιώθει ερωτική έξαψη. Με βάση τη δικογραφία, αυτή την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο οδηγός ταξί την εκμεταλλεύτηκε ο ηθοποιός για να τον οδηγήσει σε χώρο πίσω από τη Γεωπονική Σχολή, όπου τον εξανάγκασε σε ασελγή πράξη, αφού προηγουμένως είχε βεβαιωθεί πως το θύμα είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Η ανατροπή

Ωστόσο, το σκηνικό που διαμορφώθηκε με την απαλλακτική απόφαση για τον Γιώργο Καρκά ανετράπη μετά την έφεση που άσκησε η κυρία Σκαφίδα. Η εισαγγελέας, επικαλούμενη τα στοιχεία της δικογραφίας και όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία, περιγράφει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 13 Νοεμβρίου του 2018 από μια άλλη σκοπιά, διαφορετική από αυτή του ηθοποιού, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία του βιασμού. Σύμφωνα με την έφεση, λοιπόν, ο Γιώργος Καρκάς επιβιβάστηκε στις 31 Νοεμβρίου του 2018 στο ταξί του θύματος και του ζήτησε να τον μεταφέρει σε συγκεκριμένο ταχυφαγείο στο Μοναστηράκι. Εκεί, ο ηθοποιός «χρησιμοποιώντας ως τέχνασμα ότι θέλει να τον κεράσει ένα σάντουιτς, κατάφερε να απομακρύνει τον οδηγό ταξί από το όχημά του και στη συνέχεια προφασιζόμενος ότι θέλει να πάρει τα τσιγάρα του από το όχημα, εισήλθε μόνος του σε αυτό και έριξε στο ποτήρι με τον καφέ του παθόντος άγνωστη ναρκωτική ουσία, ενώ άφησε να διαχυθεί και στον αέρα αναισθητική χαλαρωτική ουσία». Στη συνέχεια και όταν ο οδηγός του ταξί επέστρεψε στο όχημά του «για να συνεχίσει τη διαδρομή του προς τη περιοχή του Γκαζιού, όπου του ζήτησε (σ.σ.: ο ηθοποιός) να τον μεταφέρει, αφού εισέπνευσε την άγνωστη αναισθητική – χαλαρωτική ουσία που είχε διαχυθεί στον αέρα και ήπιε τον καφέ του, άρχισε να ζαλίζεται, να θολώνει η κρίση και η συνείδησή του, να νιώθει εξαντλημένος και ανίκανος να αντισταθεί και να αντιδράσει στις εντολές που του έδινε (σ.σ.: ο κατηγορούμενος), ενώ συγχρόνως άρχισε να νιώθει έξαψη και έντονη ερωτική επιθυμία».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός, «εκμεταλλευόμενος την κατάσταση ανικανότητας προς αντίδραση στην οποία είχε περιέλθει ο παθών λόγω των αναισθητικών ναρκωτικών ουσιών που εισέπνευσε και κατανάλωσε εν αγνοία του, τον οδήγησε στην οδό Λελουδών, πίσω από τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, σε σημείο απομακρυσμένο και ερημικό, όπου αφού τον ανάγκασε να εισπνεύσει και πάλι την άγνωστη αναισθητική – χαλαρωτική ουσία και περίμενε να περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση και να χάσει τις αισθήσεις του, ευρισκόμενοι εντός του οχήματος ταξί, τον εξανάγκασε να ανεχθεί ασελγή πράξη και συγκεκριμένα εισήγαγε στον πρωκτό του αμβλύ όργανο, προκειμένου να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή και επιθυμία του». Οπως αναφέρει η εισαγγελέας, το θύμα κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης «επιβεβαίωσε τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, περαιτέρω δε κατέθεσε ότι αντελήφθη σε κάποια στιγμή που μπόρεσε να ανακτήσει τις αισθήσεις του τον κατηγορούμενο να του έχει ξεκουμπώσει το πουκάμισο, να του χαϊδεύει το στήθος και τη ρώγα».

Κρίνοντας πως η τέλεση του αδικήματος του βιασμού στοιχειοθετείται πλήρως για τον 31χρονο ηθοποιό και πως εσφαλμένα το δικαστήριο τον αθώωσε, η κυρία Σκαφίδα επικαλείται την από 15.11.2018 ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο αυτοκινητιστής έφερε μικρορρήξεις στην πρωκτική περιοχή. Οπως δε επισημαίνει, η ιατροδικαστής «διαπίστωσε σημεία ενδεικτικά εισόδου αμβλέος τινός οργάνου» και κατά συνέπεια «πλήρως αποδεικνύεται η εισαγωγή του αμβλέος οργάνου».

Στη συνέχεια η εισαγγελέας αναφέρεται στις καταθέσεις μαρτύρων αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στο νοσοκομείο, όπου κατέληξαν ο οδηγός ταξί και ο ηθοποιός. Εστιάζει ιδιαίτερα στη συμπεριφορά που είχε εκείνο το βράδυ ο αυτοκινητιστής, όταν πια είχε φτάσει με τον ηθοποιό στο νοσοκομείο. «Ο μηνυτής κατά την προσέλευσή του στο νοσοκομείο είχε εμφανή σημάδια παθολογικής διαταραχής και λήψης ναρκωτικής ουσίας», αναφέρει η εισαγγελέας, ενώ επικαλούμενη μαρτυρία αστυνομικού αλλά και γιατρών που εξέτασαν τον οδηγό ταξί επισημαίνει: «…Δεν ήταν νηφάλιος, είχε εξάρσεις, ξεσπάσματα και καταβυθίσεις, είχε εφίδρωση, κόκκινα μάτια και έβγαζε αφρούς από τις άκρες του στόματός του, είχε πάθει κάτι σαν αγκύλωση και δεν μπορούσε να κουνηθεί». Με βάση τα παραπάνω, η εισαγγελέας έκρινε πως «αποδεικνύεται ότι πράγματι ο μηνυτής βρισκόταν σε κατάσταση που υποδείκνυε τη λήψη ουσιών -ναρκωτικών, διεγερτικών ή και των δύο-, γεγονός που δικαιολογεί πλήρως τις μεταπτώσεις του». Ακόμη «η τοξικολογική εξέταση που έγινε με τη λήψη ούρων του μηνυτή (…) δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανή λήψη φαρμάκου ή ναρκωτικού», ενώ «η διάχυση στο ταξί της χαλαρωτικής – διεγερτικής ουσίας δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τον μηνυτή ούτε από τον κατηγορούμενο και επιβεβαιώθηκε από τους μάρτυρες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν το ταξί έφτασε σε αυτό και πλησίασαν στο εσωτερικό του».

Οι αναλύσεις του DNA

Σημαντικές είναι όμως και οι παρατηρήσεις της εισαγγελέως για τις αναλύσεις δειγμάτων DNA που διενεργήθηκαν σε αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο ηθοποιός, σε επιφάνειες του ταξί, αλλά και στα ρούχα και τα εσώρουχα των δύο ανδρών.

Οπως επισημαίνει η κυρία Σκαφίδα, μπορεί να μη βρέθηκε γενετικό υλικό του ηθοποιού στο σώμα του ταξιτζή, ούτε και στα αντικείμενα (ερωτικά βοηθήματα) που είχε μαζί του σε τσάντα ο Γιώργος Καρκάς, πλην όμως τα πειστήρια αυτά μπορεί και να μην είχαν χρησιμοποιηθεί. «Από άλλα κρίσιμα στοιχεία δεν ελήφθη δείγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας και προσθέτει: «Ειδικότερα, δεν εξετάστηκε ούτε το πουκάμισο του μηνυτή, ούτε το στήθος του, ούτε και ο τράχηλός του, σημεία τα οποία ακούμπησε ο κατηγορούμενος. Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ ο μηνυτής κατέθεσε ότι αυτό που θυμάται είναι τον κατηγορούμενο να του έχει ξεκουμπώσει το πουκάμισο, να του χαϊδεύει το στήθος και τη ρώγα, ωστόσο από τα ως άνω σημεία δεν εξετάστηκε για DNA του κατηγορούμενου, έστω και αν περιγράφηκε η ανωτέρω πράξη, η οποία συντείνει στην απόδειξη της επαφής τους. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι δεν βρέθηκε DNA του κατηγορούμενου στο αυτοκίνητο, γεγονός που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι δεν σαρώθηκαν οι σωστές επιφάνειες, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος για πολλές ώρες βρισκόταν στο ταξί».