Θεοδωρίδου: Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του, σύμφωνα με μελέτη

Ξεκίνησε η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ευπαθείς, υγειονομικούς και άτομα άνω των 60 ετών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε την 3η δόση και σε άτομα άνω των 50 ετών και όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανήκουν όσοι έχουν:

Χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
Κυστική ίνωση
Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
Νεφρική ανεπάρκεια
Σακχαρώδη Διαβήτη
Παχυσαρκία
Αιμοσφαιροπάθειες
Διαταραχές σπλήνας
Χρόνια νευρολογικά προβλήματα
Σοβαρά ψυχικά νοσήματα
Σοβαρή αναπηρία
Επίσης, τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν γονείς και φροντιστές παιδιών κάτω των 2 ετών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Όπως εξήγησε η γιατρός η 3η δόση γίνεται για ενίσχυση και μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας από τον κορωνοϊό.

Οι παρενέργειες από την 3η δόση είναι παρόμοιες με της 2ης ή και ηπιότερες.

Το άτομο που κάνει την 3η δόση έχει 11 φορές μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με εκείνον που έχει κάνει μόνο 2 δόσεις.

Διευκρίνισε, επίσης, πως άτομα με ιστορικό covid θα πρέπει να κάνουν μια δόση ανεξάρτητα των εμβολίων που τους χορηγήθηκαν πριν τη νόσηση. Δηλαδή, αν μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δυο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζονται τρίτη.

Τι έδειξε νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία του CDC και πολλών επιφανών πανεπιστημίων έδειξε πως ο κορωνοϊός πέρα από τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό, προκαλεί και «ορφάνια».

Η μελέτη με τίτλο «Η ορφάνια από τον covid», έδειξε, συγκεκριμένα, πως εξαιτίας του κορωνοϊού 120.000 παιδιά έχασαν έναν γονέα και άλλα 25.000 έχασαν τον άνθρωπο που τα φρόντιζε.

«Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του», είπε χαρακτηριστικά η γιατρός και συμπλήρωσε πως τα παιδιά που έμειναν ορφανά «θα φέρουν αυτό το ανεπούλωτο τραύμα για τις επόμενες γενεές, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων».

Όπως τόνισε η κα Θεοδωρίδου, το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος της επέκτασης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών, η γιατρός απάντησε πως αναμένεται η έγκριση του FDA για τα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, όμως για την Ελλάδα είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε κάτι τέτοιο.