Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας την Τετάρτη για την συμφωνία -«ασπίδα» Ελλάδας-ΗΠΑ- Τι θα περιλαμβάνει

(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει σε συζήτηση στο 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο Μέγαρο του Ζαππείου, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Ασπίδα» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί η αυτή η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που θα υπογράψουν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν. Οι βάσεις είχαν μπει με τις προηγούμενες υπογραφές, όταν ο Μάικ Πομπέο είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια εδώ στην Αθήνα.

Η νέα συμφωνία θα έχει για πρώτη φορά πενταετή διάρκεια, θα περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες και επέκταση των υφιστάμενων αμερικανικών βάσεων και θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα.

Η προηγούμενη αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας υπεγράφη στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, από τους Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, να στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα με αφορμή τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πείσουμε τους Τούρκους, ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η σύγκρουση δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί,  ότι οι παράνομες γεωτρήσεις δεν είναι αποδεκτές, ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι αποδεκτή» είχε δηλώσει στις 5/10/2019 ο τότε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Η συμφωνία μάλιστα, συνοδευόταν και από την επιστολή του Μάικ Πομπέο με εκτενείς αναφορές στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν μόνο κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφερόταν στην επιστολή του Πομπέο.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας» είχε πει στις 05/10/2019, ο τότε υπουρηός Εξωτερικών ΗΠΑ.

Η πρώτη αμερικανική “εγγύηση” για την σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, είχε έρθει το 1976, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από τον Χένρι Κίσινγκερ.

«Έχουμε δηλώσει την πεποίθησή μας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να αναζητήσει στρατιωτική λύση σε αυτές τις διαφορές. Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εναντιωθούν ενεργά και κατηγορηματικά σε κάθε πλευρά που θα επιδιώξει στρατιωτική λύση και θα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να αποτρέψουν μια τέτοια δράση» ανέφερε στην εποστολή του ο Κίσινγκερ στις10 Απριλίου το 1976.

Μετά τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο.

«Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα, η οποία νομίζω αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας. Εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα, στον Έβρο» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον.

Επαφές Δένδια στις ΗΠΑ

Πλήρης μέρα εργασίας θα είναι για τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, η Τέταρτη που είναι η ημέρα που θα φτάσει στις Η.Π.Α.

Ο ίδιος θα έχει συναντήσεις στο Κογκρέσο, συνεντεύξεις σε media της πολης ενώ θα βρεθεί και σε εκδήλωση με ομογενείς.Την Πέμπτη πρωί προβλέπεται η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στο Στειτ Ντιμπάρμεντ με τον ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν.

Τα σημεία-κλειδιά της νέας αμυντικής συμφωνίας που πρόκειται  να υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας,  παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  συμφωνία πρόκειται να έχει 5ετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Αυτό θα βοηθήσει την αμερικανική πλευρά να εκταμιεύσει μεγαλύτερα κονδύλια προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις στα σημεία/τοποθεσίες που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Η μεγαλύτερη απόβαση αμερικανικών δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη.

Νέες Τοποθεσίες

Εκτός από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, και τη Λάρισα όπου ήδη υπάρχει αμερικανκό ενδιαφέρον, οι δυο πλευρές συζητούν και για νησιωτικές βάσεις, ενδεχομένως και επεκτάσεις στις ήδη υπάρχουσες,  με νέες υποδομές και εγκαταστάσεις , οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και από τις δυο χώρες

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξιδεύει την προσεχή Τετάρτη στην Ουάσινγκτον και την Πέμπτη πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία με τον αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, αναμένεται ισχυρή πολιτκή δήλωση από τον αμερικανό ΥΠΕΞ η οποία θα έχει 3 βασικά σημεία, με ένα από αυτά να αφορά στην στάση της Τουρκίας για τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Πηγή: skai.gr