ΠΑΤΡΑ: Επιστροφή για 40.000 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο – Χιλιάδες ευρώ ημερησίως στα ταμεία της πόλης

 

Μετά από 1,5  χρόνο η Πάτρα υποδέχεται  πάλι  40.000 φοιτητές , που αποτελεί τον βασικό οικονομικό της αιμοδότη, καθότι το Πανεπιστήμιο Πατρών ανοίγει σήμερα  τις εισόδους του για διά ζώσης μαθήματα.
Η πανεπιστημιακή αρχή έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και με την αυστηρή τήρησή τους, όπως διαβεβαιώνει ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας.

Στο ομόφωνο κάλεσμα της Συγκλήτου αναφέρεται : «Δύο χρόνια μετά δεν πρέπει να κάνουμε τους χώρους των Πανεπιστημίων χώρους άγονων αντιπαραθέσεων. Μην διχαστούμε. Να υπερασπιστούμε με τη στάση μας τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Να τα ανοίξουμε. Να δώσουμε πάλι ζωντάνια στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα. Να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας και ειδικά τους δευτεροετείς και πρωτοετείς μας. Να ζήσουμε τη χαρά της ζωντανής επαφής και της γνωριμίας με τους φοιτητές μας. Με αίσθημα ευθύνης και στάση ζωής που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη θα αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση και θα ανοίξουμε τα πανεπιστήμια».
Τα μέλη της Συγκλήτου καλούν όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού ιδρύματος να εφαρμόζουν τα εξής:
«Επιδεικνύουμε όλοι μας την εμβολιαστική μας κατάσταση ως ένδειξη της προσπάθειας να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και δεν δημιουργούμε προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Δεν το αντέχει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, μετά από 1 1/2 χρόνο με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους φοιτητές μας μακριά. Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, φοράμε μάσκα και ανοίγουμε τα Πανεπιστήμια δείχνοντας σε όλους ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί, ξέρει και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
Μέχρι στιγμής πάντως στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως μας ανέφερε ο κ. Μπούρας, δεν έχει καταγραφεί κανέναν περιστατικό μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Πανεπιστημίου.
Η πόλη έχει προετοιμαστεί για την υποδοχή τους και τη δέουσα εξυπηρέτησή τους. Στο ερώτημα απαντούν οι εκπρόσωποι του Αστικού ΚΤΕΛ, του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίας και Αναψυχής και του οικονομικού Επιμελητηρίου.

Το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας,  τροποποίησε τα δρομολόγια του και από σήμερα τα  αυξάνει κατακόρυφα  προς το Πανεπιστημίο και το ΠΓΝΠ (αφετηρία Ερμού 601, 604, 605) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν για την μεταφορά των χιλιάδων φοιτητών.
Τα δρομολόγια θα ξεκινούν από τις 5:35 τα ξημερώματα. Ειδικά η γραμμή 601 (Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο) θα έχει δεκάδες απανωτά δρομολόγια κάθε λίγα λεπτά, κατά τις εργάσιμες ημέρες.

Ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τονίζει πως έχει αποδειχθεί ότι το Πανεπιστήμιο επιφέρει  σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη  και ιδιαίτερα σε χαρακτηριστικά όπως στο εισόδημα και κατ’ επέκταση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και στην τοπική Αγορά απασχολεί προσωπικό από την ίδια περιοχή.

Το ΠΠ,  αποτελείται από 800 καθηγητές και 40.000 φοιτητές, που αποτελούν για την Πάτρα μια σταθερή πηγή εισοδήματος, (ενοίκια, σούπερ και μίνι μάρκετ, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, μεταφορές, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες).