Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με φόντο το ράλι των τιμών ενέργειας

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί το ράλι των τιμών της ενέργειας να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Το άλμα των τιμών έχει οδηγήσει τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ προειδοποίησε σήμερα ότι οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να αποφύγουν μεγάλες προσαρμογές, ακόμη και αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να φαίνονται προσωρινές.

“Η τρέχουσα διάθεση στις αγορές για ανάληψη κινδύνου μπορεί να συνεχισθεί μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια”, είπε ο Κνοτ σε δημοσιογράφους.

Οι εκτιμήσεις για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2022 οδήγησε σε ένα νέο selloff στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων σήμερα, με τις αποδόσεις στο γερμανικό χρέος να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05% στις 457,53 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε μικρές απώλειες 0,05% στις 15.199,14 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 6.570,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 7.146,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,6%.

Η επενδυτική προσοχή αναμένεται να στραφεί τις επόμενες ημέρες στα εταιρικά αποτελέσματα που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τις ΗΠΑ, με τραπεζικούς κολοσσούς όπως οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup να γνωστοποιούν τα οικονομικά τους μεγέθη για το γ’ τρίμηνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.