Κατοχύρωση κερδών και διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στη ζώνη των 885 μονάδων “προσγείωσε” το profit taking τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παύουν τις πρωτοβουλίες τους, οι οποίες κυριάρχησαν τις προηγούμενες ημέρες, δίνοντας τα ηνία της αγοράς στους πωλητές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 884,04 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 883,51 μονάδων (-1,02%) και 891,47 μονάδων (-0,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 35,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Κατοχύρωση κερδών και διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,85%, στις 2.139,09 μονάδες, ενώ στο -1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.418,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 560,97 μονάδες.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο σήμερα ήταν το βασικό στοιχείο που “αποκάλυψε” την αποχή των αγοραστικών δυνάμεων της αγοράς, οι οποίες επενέβησαν μόνο όταν οι απώλειες βρέθηκαν λίγο πάνω από το 1%. Την ίδια ώρα, η εναλλαγή των ρόλων μεταξύ δεικτοβαρών τίτλων συνεχίστηκε, επιτρέποντας επί της παρούσης στην αγορά να κρατήσει τα επίπεδα, πλησίον αλλά κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Η “στάση” αυτή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, μετά από ένα καλό πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ ούτε σήμερα έλειψαν τα καλά λόγια των αναλυτών για την Ελλάδα. Τελευταία ήταν η ING, η οποία προχώρησε σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας εκτόξευση του ΑΕΠ κατά 8,6% στο γ’ τρίμηνο και 5,3% στο δ’ τρίμηνο του έτους. Αυτό φέρνει πλέον την πρόβλεψη της ολλανδικής τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 συνολικά στο 6,6% και σημαντικά υψηλότερα από το 5,3% που προέβλεπε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενώ στο 4% τοποθετεί την ανάπτυξη του 2022.

Αφομοίωση ή επιφυλακτικότητα;

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην αγορά είναι εάν το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση αφομοίωσης των επιπέδων μετά από την άνοδο του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ή αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Στο πρώτο σενάριο συνηγορεί η εικόνα ότι η διακοπή της ανοδικής πορείας ήρθε λίγο πριν από την αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, με τον τζίρο μάλιστα να βαίνει μειούμενος, απόρροια προφανώς της παύσης των αγοραστών. Η βελτίωση άλλωστε της ρευστότητας της αγοράς είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας, σε ένα ούτως ή άλλως δύσκολο περιβάλλον.

Του δευτέρου σεναρίου, από την άλλη, οι πιθανότητες καθορίζονται κυρίως διεθνώς, καθώς την εβδομάδα που πέρασε το ενεργειακό κόστος σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στην χονδρική τιμή ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh). Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Motor Oil, Titan, Aegean, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ κοντά στο -1% κινήθηκαν οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Εθνική και ΑΔΜΗΕ.

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τις πιέσεις τους οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει χωρίς μεταβολή. Η Eurobank κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει στο +0,48%, ενώ ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 1,14%.