ΑΙΓΙΟ: Κλείνει πάλι μεσοβδόμαδα, η εθνική οδός από Αγρότες, Οικοδόμους, Συνταξιούχους – Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για Σταφίδα – ΕΒΟ – ΑΕI

Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»
Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου
Όλοι στον αγώνα για:
Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών
Καμία απόλυση στην ΕΒΟ
Να μην κλείσει το τμήμα Φυσικοθεραπείας – να λειτουργήσει ουσιαστικά
Αποζημιώσεις στο 100% και αντιπλημμυρικά έργα για τους πυρόπληκτους της Ζήρειας και των Καμαρών

Τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας όλων όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να κλιμακωθεί ο αγώνας των σταφιδοπαραγωγών που βλέπουν να χάνουν τους κόπους μιας χρονιάς, των απολυμένων στην ΕΒΟ που χάνουν τις δουλειές τους αλλά και των φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών του τμήματος Φυσικοθεραπείας, και των πυρόπληκτων.

Οι παραγωγοί της κορινθιακής μαύρης σταφίδας ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και των αντιαγροτικών πολιτικών, έχουν την κύρια ευθύνη γιατί πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καλλιεργώντας αυταπάτες περί επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια ώρα που γνωρίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, και ταυτόχρονα τα αλισβερίσια μεταξύ κυβέρνησης-εμπόρων και της Παναιγιαλείου Ένωσης δίνουν και παίρνουν.
Η οξυμένη κατάσταση με την μαύρη σταφίδα, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές στα στενά πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, ενισχύουν τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών, συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο! Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα προβλήματα δημιουργούνται πρώτα απ’ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος.
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση μαζί με τοπικούς άρχοντες, περιφερειάρχες και δημάρχους, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση.
Τα παιχνίδια όλων αυτών στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, δεν θα περάσουν.

Συνεχίζουμε πιο δυνατά όλοι εμείς που ζήσαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες με τις απώλειες στα ελαιόδεντρα και την παραγωγή μας και μας αφήνουν απροστάτευτους απέναντι σε όλους τους φυσικούς κινδύνους. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τα δίκαια αιτήματα των πυρόπληκτων, μιας και:
1.Δίνει πετσοκομμένη αποζημίωση και όχι στο 100% της καταστροφής. Μάλιστα βάζει διάφορες προϋποθέσεις που αποκλείει με αυτόν τον τρόπο αρκετούς ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα.
2.Δεν δίνει καμία αποζημίωση σε καταστροφές που έγιναν σε μέσα, εργαλεία, τροφές κλπ.
3.Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των κατεστραμμένων καλλιεργειών, με ειδικές αποζημιώσεις τα επόμενα χρόνια ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγή και να φτάσει στα επίπεδα πριν τις καταστροφές.
4.Δεν παίρνει συγκεκριμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή μας, ενώ ήδη έχουν ξεσπάσει βροχές και ταυτόχρονα δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας, για να μην ξανακαιγόμαστε στην 1η πυρκαγιά.

Στον ίδιο δρόμο πορευόμαστε
Γιατί εμείς θέλουμε να λειτουργεί το τμήμα Φυσικοθεραπείας , καλύπτωντας ανάγκες της κοινωνίας, και σε αυτή την βάση πρέπει να στηριχτεί με όλα τα απαραίτητα σε μέσα και δυναμικό. Για να μπορούν οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να αποκτήσουν εφόδια, άμεση και πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.
Καταδικάζοντας την κυβέρνηση ,τη διοίκηση του Πανεπιστημίου αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για τους νόμους και την πολιτική που στηρίζουν ,γιατί βλέπουν τους φοιτητές στην τσέπη ως πελάτες , μην σχεδιάζοντας με κριτήριο τις λαΐκές ανάγκες.
Με τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών για να μη περάσουν αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές τους.
Απαιτώντας την λειτουργία του Τμήματος φυσικοθεραπείας. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους όρους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, με εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, με εξασφαλισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.
Mε τους εργαζόμενους ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ της ΕΒΟ για να μην γίνει καμία απόλυση των 36 “εργολαβικών” εργαζομένων της εταιρείας ΟΝΕΧ που μαζί με τους 94 μόνιμους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες ανάγκες της λειτουργίας και της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου.
Κόντρα στις πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα οι Ελληνικές κυβερνήσεις για την κρατική αμυντική βιομηχανία που ήταν σύμφωνες με το δόγμα ότι δεν παράγει χρήμα πωλείται. Ευθυγραμμισμένες πλήρως με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε Σύμφωνες με την άποψη / θέση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών χωρών, ότι η παραγωγή και εμπορία πολεμικού υλικού πρέπει να ελέγχεται μόνο από μεγάλους και ισχυρούς πολυεθνικούς ομίλους, δηλαδή μονοπώλια, οι οποίοι θα έχουν πλήρως ελεγχόμενους υποκατασκευαστές οπλικών συστημάτων σε διάφορες χώρες. Ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει, πληρώνει και θα πληρώσει για πάρα πολλά χρόνια για τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα (τα περισσότερα για την εξυπηρέτηση των ευρωνατοϊκών – ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών) με αγορές από μεγάλες πολυεθνικές καπιταλιστικών χωρών. Συγχρόνως οι κυβερνήσεις οδηγούν την δημόσια αμυντική βιομηχανία σε συρρίκνωση, διάλυση ή ιδιωτικοποίηση. Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται, την ίδια ώρα που στην περιοχή οξύνονται οι ανταγωνισμοί, αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η ύπαρξη και λειτουργία της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας γίνεται όλο και πιο αναγκαία για την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ευθύνες έχουν η Δημοτική αρχή Αιγιάλειας καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κλιμακώνουμε δυναμικά με νέες κινητοποιήσεις -διεκδικούμε ό,τι μας στερούν

Για να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα και για την σταφίδα. Να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
Το κράτος να αναλάβει μέτρα να διατεθεί το αδιάθετο προϊόν, να το αξιοποιήσει και σε μια σειρά δομές, . Να καλύψει το κόστος το κράτος σε περίπτωση διαφοράς τιμής πώλησης με την τιμή αγοράς, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι σταφιδοπαραγωγοί.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, που η κυβέρνηση συνεχίζει να το δίνει μόνο στους εφοπλιστές.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια κηπευτικά κλπ. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη.
Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων.
Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να λειτουργεί ουσιαστικά το Τμήμα φυσικοθεραπείας.
Άμεσα και δραστικά μέτρα ενίσχυσης του εργοστασίου των ΕΑΣ του Αιγίου (ΕΒΟ) ,με διασφάλιση της λειτουργίας με τον δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο.
Άμεση πρόσληψη προσωπικού αφενός για την συμπλήρωση / ανανέωση, που είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του εργοστασίου και αφετέρου για να μη χαθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία που σήμερα μεταβιβάζονται / δωρίζονται στην ιδιωτική εταιρεία με την οποία τα ΕΑΣ κάνουν συμφωνία για την διάθεση εξειδικευμένων βιομηχανικών εργατών.
Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργολαβικών σε αορίστου χρόνου.
Για τους πυρόπληκτους :
ΑΜΕΣΑ αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο , εγκαταστάσεις και εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης .
Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας.
Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί οι βροχές ξεκίνησαν και τίποτε δεν έχει γίνει.

Μόνο ο αγώνας μας μπορεί να σώσει το βίος μας!
Ό,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας! Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να δούμε «άσπρη μέρα», επιλέγοντας να παλέψουμε με ψηφίσματα, υπομνήματα και αγωγές, που προτείνουν τα τοπικά στελέχη της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης σε δήμους και περιφέρειες, αποσκοπώντας έτσι να μην κλιμακωθεί ο αγώνας.
Συνεχίζουμε μαχητικά στον ίδιο δρόμο διεκδικώντας την επιβίωσή μας. Είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωράφια μας, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της παραγωγής μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς στερήσεις τις οικογένειές μας.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο με τα αιτήματα και τα συνθήματά μας την Δευτέρα 11 Οκτώβρη στην γέφυρα Μεγανίτη.
Προχωράμε σε συγκεντρώσεις στα χωριά της Αιγιάλειας.
Κλιμακώνουμε με νέα κινητοποίηση στην νέα Εθνική Οδό και πορεία στους δρόμους της Αιγιάλειας την Πέμπτη 14 Οκτώβρη.