(ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)- Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλινίκου – “Χρωστάω τα πάντα στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου”


“Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία… Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος (Ναυπάκτου Ιερόθεος) είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου.

Ο κ. Καλλίνικος εξελέγη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ μαζί του συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κηφισίας Κύριλλος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Γρεβενών Δαυίδ, Κεφφαληνίας Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Αθανάσιος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο Επισκοπικό αξίωμα και στην αποστολική διαδοχή αλλά στην αντιμετώπιση των πνευματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία. Εμπιστεύομαι την Θεία πρόνοια. Η ιερωσύνη είναι οδός είναι καρπός αυτοπροαίρετης εντολής των εντολών του Θεού. Δεν εκβίασα το θέλημα του Θεού και προσπαθώ να τηρώ τον νόμο του Θεού”.

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος δεν παρέλειψε να ζητήσει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, “συνετού και σοφού οιακοστρόφου της Εκκλησίας της Ελλάδος”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά

Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή όταν αναφέρθηκε στον πνευματικό του πατέρα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος μάλιστα σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης υπογραμμίζοντας πως: “Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”.

“Καλούμε να συνεχίσω το έργο του μακαριστού προκατόχου μου Σεραφείμ” πρόσθεσε και κατέληξε “κρατήστε με Εκκλησία στην σωτήρια αγκάλη σας. Φυλάξατε με ομού μετά παιδιά του Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την οποία μου εμπιστεύεστε από σήμερα”, ενώ ζήτησε και από τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, να εύχεται για αυτόν. “Η δόξα θα αυξάνει ημέρα με την ημέρα. Σημείο αναφοράς για την εποχή μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για την ενότητα της εκκλησίας

Στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Κηφισίας Κυρίλλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, Γρεβενών Δαυίδ, Κεφαλληνίας Δημητρίου, Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν πολλοί αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μετά το πέρας της χειροτονίας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών απευθύνθηκε στον κόσμο που παρευρισκόταν στον μητροπολιτικό ναό εστιάζοντας στα όσα πρεσβεύει η Ιερά Σύνοδος.

Ο ίδιος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό της εκκλησίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως όποιος δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας να πάει σπίτι του.

Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου, Ιερωνύμου

«Δεν είναι όλα ρόδινα τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά αγκάθια, υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Και οι αρχιερείς που διάβηκαν αυτόν τον δρόμο και τον περνούν γνωρίζουν από αυτές τις δυσκολίες που προέρχονται από έξω αλλά και δυστυχώς από μέσα από την Εκκλησία. Τότε τι γίνεται; Πού θα στραφείς; Ασφαλώς σε αυτόν που έδωσες τη ζωή σου. Και ύστερα, ανθρώπινα σε αυτό που υποσχέθηκες. Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και επομένως δεν έχεις δικά σου βιώματα; Δεν έχεις δυνατότητα να αμφισβητήσεις κάτι, δεν είναι δυνατόν να έχεις κάτι προσωπικό που πιθανόν μα έχεις ερωτηματικά από αυτά που ακούς; Έχεις το δικαίωμα αυτό. Αλλά πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στη Σύνοδό της, διότι αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος. Και σε αυτήν θα πειθαρχείς. Πιθανόν όμως η γνώμη σου να είναι ισχυρή, πιθανόν να είναι δυνατή.

Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός. Αλλά θα πρέπει να έρθει και να πει «πατέρα μου εγώ αυτό είμαι» και να αφήσει τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του και από εκεί να έχει τις θέσεις τις δικές του.

Υπάρχει μια φράση, που πολλοί την ακούνε και ανατριχιάζουν: αποτειχίζομαι. Αυτός, λοιπόν, που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιερας Συνόδου, έρχεται και λέει αυτά που είναι δικά μου πιστεύω, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως «σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή, κάνω αυτό που θέλω». Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά του θυσιαστηρίου, αλλά και αυτούς που υπηρετούμε. Οι ανάγκες των καιρών μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, η αποιερόποίηση των πάντων γύρω μας, είτε λέγεται οικογένεια, έγινε λέγεται νεότητα, είτε λέγεται παιδεία, είτε λέγεται στρατός.

Αυτή η μανία της αποιεροποιήσεως δεν απαντιέται, ούτε αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλον τρόπο, παρά με την Πίστη μας, τις ρίζες μας, τη βάση μας. Μπορούμε να παρεκκλίνουμε μέσα μας. Δεν βιαζόμαστε. Υπακούμε στο θέλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας».

Δείτε τις εικόνες από τη χειροτονία του μητροπολίτη Καλλίνικου

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966.

Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986), και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα το 2000.

Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003).

Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003).

Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Be the first to comment on "(ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)- Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλινίκου – “Χρωστάω τα πάντα στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*