Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές μετά τα μάκρο στις ΗΠΑ

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας τα οποία αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό της αύξησης ωστόσο να χάνει, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 194.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 500.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο δείκτης ανεργίας κατρακύλησε στο 4,8% από 5,2% τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας.

Τα στοιχεία για την απασχόληση βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Federal Reserve στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πραγματοποιεί για να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Οι αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα των 120 δισ. δολ. με αρκετούς αναλυτές να περιμένουν μια απόφαση για μείωση των αγορών ακόμα και το Νοέμβριο.

Πίσω στην Ευρώπη, η ιρλανδική κυβέρνηση αποδέχθηκε να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις εταιρίες προκειμένου το Δουβλίνο να προσχωρήσει στην παγκόσμια συμφωνία φορολογικής μεταρρύθμισης που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αίροντας ένα από τα τελευταία εμπόδια στην επιτυχή έκβαση του σχεδίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,28% στις 457,29 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να προσθετει 1,2% και να ηγείται των κερδών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος που διολίσθησε κατά 1,3%.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,29% στις 15.206,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,61% στις 6.559,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.095,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,23% στις 26.051,01, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,09% στις 8.955 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η γαλλική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia κέρδισε 4,4%. Στον αντίποδα, η Tui σημείωσε βουτιά άνω του 15%, καθώς οι περαιτέρω ακυρώσεις πτήσεων και διακοπών συνέχισαν να την πλήττουν. Ο αγγλογερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,1 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει την έξαρση της ζήτησης για διακοπές.

Στα εταιρικά νέα, η Stellantis φέρεται να εξετάζει τη διάσπαση δύο εργοστασίων της Opel στη Γερμανία, το ένα εκ των οποίων κλείνει προσωρινά την επόμενη εβδομάδα λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας εμφάνισε πλεόνασμα 13 δισ. ευρώ σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Αύγουστο, χάνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις για πλεόνασμα ύψους 15,8 δισ. ευρώ.