Κακοκαιρία «Αθηνά»: Σάρωσε Ιόνιο-Ήπειρο, πέρασε από Θεσσαλονίκη – Προειδοποίηση για «χειμερινή κατεβασιά»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Αθηνά», που σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας, έχοντας πλήξει μέχρι στιγμής τα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Ζάκυνθος) και περιοχές της Ηπείρου.

Σήμερα η «Αθηνά» θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα και στην Αττική.

Πλημμύρισαν δρόμοι στην Κέρκυρα

Σφοδρές καταιγίδες σημειώθηκε χθες στο νησί της Κέρκυρας. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές των σπιτιών πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Πλημμύρισαν οι Τράπεζες στου Σολάρη, ενώ εκτός από πλημμύρες, σημειώθηκαν και πολλές κατολισθήσεις. Αργά χθες το βράδυ υπήρξε πτώση βράχου στο δρόμο που οδηγεί στου Τρουμπέτα. Ο βράχος έπεσε σε αυτοκίνητο χωρίς ευτυχώς ο επιβαίνων να τραυματιστεί.

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 130 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 37 περιπτώσεις κυρίως για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Την ίδια ώρα, δέντρο έπεσε στο στέγαστρο του προαυλίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Επίσης αρκετά σημεία της περιφέρειας του νησιού με κύριες περιοχές τον Άη Γόρδη, τον Άγιο Ματθαίο και τη Στρογγυλή αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση

Να σημειωθεί ότι κλειστά παρέμειναν χθες, λόγω κακοκαιρίας όλα τα σχολεία στην Κέρκυρα και τους Παξούς ενώ όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειαρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς «σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κέρκυρα και Παξούς», καθώς, όπως είπε, «αναμένεται ύφεση των φαινομένων».

Στο πέρασμά της η «Αθηνά» προκάλεσε πολλά προβλήματα και στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας καθώς, λόγω χαμηλής ορατότητας, τις πρωινές ώρες, τέσσερις πτήσεις, δύο από Ελλάδα και δύο από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν.

Την ίδια ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεμένα παραμένουν στα λιμάνια τα πλοία ανοιχτού τύπου.

Στο μεταξύ παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφ όσον απαιτηθεί με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Προβλήματα και στη Ζάκυνθο

Σοβαρό πρόβλημα προκλήθηκε χθες το βράδυ και στη Ζάκυνθο, με κατολίσθηση στην περιοχή Νεραντζούλες , στην πλαγιά που το καλοκαίρι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ο δρόμος έκλεισε, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Όπως μας αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της ΠΕΖ, κ. Μαρία Μουζάκη, «Τα υλικά παρασύρθηκαν στη μέση του δρόμου ,και πιο συγκεκριμένα, σε όλη τη δημοτική οδό, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος».

Στο σημείο βρέθηκαν συνεργεία της Περιφέρειας Ζακύνθου που εκτέλεσαν εργασίες απομάκρυνσης των υλικών για να δοθεί ο δρόμος και πάλι στην κυκλοφορία. Επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, κ. Κατερίνα Μοθωναίου, μαζί με την υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της ΠΕΖ, κ. Μαρία Μουζάκη.

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη, καταστράφηκαν αυτοκίνητα

Η κακοκαιρία Αθηνά έφτασε και στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη δυνατούς ανέμους που σαρώνουν τις τελευταίες ώρες την πόλη και έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Πτώσεις δέντρων και αυτοκίνητα κατεστραμμένα.

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Από τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν δέντρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αυτά.

Οι πυροσβέστες κλήθηκαν για πτώσεις δέντρων στην Ιασωνίδου, στην Παναγία Φανερωμένη, στον δρόμο προς Φιλίππειο, στην Αγίου Δημητρίου, στη Δωδεκανήσου, ενώ στην οδό Κατσιμίδη δέντρο έπεσε πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητο (σ.σ. το οποίο είχε πάρει και κλήση… διπλά άσχημο πρωινό για τον ιδιοκτήτη…).

Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική – Ανησυχία για τις πυρόπληκτες περιοχές

Από την Αττική το μέτωπο αναμένεται να περάσει τις πρωινές ώρες σήμερα, βαθμιαία θα πυκνώσει η συννεφιά φέρνοντας διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές τοπικά. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το απόγευμα, με κάποια να διατηρούνται σε τοπικό επίπεδο μέχρι το βράδυ εξασθενημένο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-23 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τις πυρόπληκτες περιοχές, ιδίως της Εύβοιας, για πλημμυρικά φαινόμενα.

Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Έρχεται «χειμερινή κατεβασιά»

Βροχερός θα συνεχίσει να είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής αλλά και μέχρι τα μέσα επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου.

Ο μετερωρολόγος σημείωσε πως έχουμε μπει σε μια τροχιά έντονης αστάθειας κατά διαστήματα αρκετών βροχών και καταιγίδων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή ειδικά στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας που το έδαφος θα έχει κορεστεί από τη βροχή, με κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων.

Σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια κινείται ένα χαμηλό βαρομετρικό που δίνει έντονα φαινόμενα, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις πιο βόρεια, μια ζώνη του οποίου εκτείνεται στα βόρεια του Ιονίου πελάγους

Ο άστατος καιρός θα μετατοπιστεί ανατολικότερα το βράδυ της Πέμπτης πάνω από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα κάνει ένα πέρασμα από την Αττική την Παρασκευή, ενώ θα συνεχίσει να είναι πολύ άστατος στα δυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει προειδοποιήσει για την επέλασή της κακοκαιρίας στη χώρα μας με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι πρωινές ώρες θα ξεκινήσουν με ηλιοφάνεια σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ και στην κεντρική. Στη Θράκη νεφώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 και από τις βραδινές ώρες στο Θρακικό και τη Χαλκιδική 7 με 8 μποφόρ.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες στα βόρεια στα 7 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τη νύχτα στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Στα νότια μεταβλητοί ασθενείς. Στα βόρεια ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 5 και από τη νύχτα 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στα δυτικά τμήματα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.