Διπλασιάζεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την αύξηση της επιδότησης του ρεύματος από τα 30 ευρώ/MWh στα 60 ευρώ/MWh αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων από το ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό αντί για επιδότηση 9 ευρώ/ μήνα (ισχύει πλαφόν στις 300 κιλοβατώρες) θα λάβει 18 ευρώ/μήνα.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ έναντι των 150 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Η αύξηση του ποσού της επιδότησης κρίθηκε αναγκαία καθώς ήδη από το Σεπτέμβριο καταγράφονται αυξήσεις κατά πολύ μεγαλύτερες του αναμενομένου, σε μια χρονική συγκυρία όπου σπάνε τα ιστορικά ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σημαντική αύξηση, έως και διπλασιασμός του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε διατεθεί κονδύλι ύψους 85 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης που σημαίνει ότι εάν φέτος διπλασιαστεί το ποσό θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου από τους παρόχους, κατά το πρότυπο που θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αύριο το πρωί στις 11, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν και να εξειδικεύσουν τη δέσμη μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.