Ανάκαμψη στις ευρωαγορές με κέρδη 1,6%

Με ισχυρά κέρδη ανέκαμψαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις χθεσινές απώλειες, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες και καθώς υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, μειώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σημειώνουν βαριές απώλειες την Πέμπτη, μετά την κατρακύλα της Τετάρτης στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου παραδόσεως Νοεμβρίου στο ολλανδικό hub TTF υποχωρεί κατά 12 ευρώ στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα διολίσθησε έως τα 82,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την Τετάρτη οι τιμές είχαν εκτιναχθεί μέχρι το ιστορικό ρεκόρ των 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μεταξύ, το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενης ημέρας (day-ahead) χάνει 4,20 ευρώ στα 96,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το βρετανικό συμβόλαιο επόμενης ημέρας υποχωρεί 1,50 λίρες στις 2,30 λίρες/therm ενώ νωρίτερα διολίσθησε έως τις 2,15 λίρες/therm.

Στις ΗΠΑ τα αμερικανικά futures για το φυσικό αέριο υποχωρούν κατά περίπου 2% σε χαμηλό μιας εβδομάδας, καθώς οι παγκόσμιες τιμές διολίσθησαν από τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων 12 ετών που σημείωσαν την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία ενισχύει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οδηγώντας σε βαριές απώλειες τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,6% στις 458,57 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των κερδών με άνοδο 3,2% ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε κατά περίπου 1%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 1,85% στις 15.250,86 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,17% στις 7.078,04 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,65% στις 6.600,19 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 2,14% στις 8.962,80 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 1,51% στις 25,992,29 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η γαλλική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Valeo σημείωσε άλμα άνω του 5% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από “sell” σε “neutral” από τη Citigroup, λόγω των πρόσφατων υποβαθμίσεων των προσδοκιών συναίνεσης για την παραγωγή του κλάδου.

Στον αντίποδα η TeamViewer διολίσθησε περαιτέρω κατά 7% μετά την πτώση κατά 25% την Τετάρτη, λόγω των αδύναμων τριμηνιαίων κερδών και της περικοπής των προβλέψεων για το σύνολο του έτους.

Στα μάκροη γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, εν μέσω εκτεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,2%.

Η Destatis αναθεώρησε ανοδικά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του Ιουλίου σε μηνιαία βάση, στο 1,3% από το 1% νωρίτερα. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου αυξήθηκε 1,7% σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πανδημία, η βιομηχανική παραγωγή είναι μειωμένη κατά 9%, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 15 σχεδόν ετών τον Σεπτέμβριο, εν όψει της λήξης των φορολογικών οφελών για τους αγοραστές κατοικιών.

Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο σε νέο ιστορικό υψηλό, ανέφερε η Halifax.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% από τον Αύγουστο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών επίσης αυξήθηκαν στο 7,4% από την αύξηση του 7,2% τον Αύγουστο, έχοντας επιβραδυνθεί σε κάθε έναν από τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η βρετανική αγορά κατοικίας σημείωσε ραγδαία άνοδο μετά την άρση του πρώτου lockdown καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι, αναζητούν μεγαλύτερα ακίνητα. Στην αυξημένη αγοραστική διάθεση συνετέλεσαν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αυτές οι ελαφρύνσεις θα λήξουν στο τέλος Σεπτεμβρίου.