Πτώση 1% στις ευρωαγορές εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων

Διεύρυναν τις απώλειες τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη στο κλίμα έντονης ανησυχίας που έχει διαμορφώσει για τον πληθωρισμό το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και με φόντο την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ειδικότερα η απόδοση στο γερμανικό 10ετές πρόσθεσε σήμερα 0,1 μονάδα βάσης, ενώ το αντίστοιχο ιταλικό κέρδισε 2,7 μ.β. στο 0,890%. Στο 10ετές των ΗΠΑ η απόδοση “άγγιξε” το υψηλότερο του επίπεδο από τον Ιούνιο στο 1.572%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,514%.

Αποσυμπίεση προκάλεσε στις τιμές φυσικού αερίου η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκοσμίων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Έτσι, μετά την εκτίναξη κατά 60% των ενεργειακών τιμών σε Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία μέσα σε δύο μόλις ημέρες, που οδήγησαν τα futures σε ιστορικά υψηλά, το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε μια σχετική εξομάλυνση με τις τιμές να υποχωρούν άνω του 7%.

Συγκεκριμένα, τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία υποχωρούν πλέον κατά 7,3% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα σημείωναν άνοδο 40%, στο ιστορικό υψηλό των 162,125 δολ. η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισαν με άνοδο 20%.

Πτώση 1% στις ευρωαγορές εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων

Τα αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν 7,4% στις 272,76 πένες ανά θερμική μονάδα, αφού προηγουμένως ενισχύονταν κατά 39%. Και τα δύο συμβόλαια εξακολουθούν να κινούνται κατά περίπου έξι φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας για την εποχή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν οι εντεινόμενοι φόβοι για ενεργειακές ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απότομη διολίσθηση των τιμών -μετά από μια εβδομάδα αδιάλειπτων κερδών – καταδεικνύει πόσο εξαιρετικά ασταθείς έχουν γίνει οι αγορές ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, υποδαυλίζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, φρένο στο ράλι που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο, το οποίο έχει σκαρφαλώσει σε πολυετή υψηλά, έβαλε σήμερα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 1,38 δολάρια ή 1,8% και κινείται σήμερα στα 77,5 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα το Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, υποχωρεί κατά 1,436 δολάρια ή 1,65%, στα 81,20 δολάρια το βαρέλι.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 1,03% στις 451,33 μονάδες, με τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνουν πτώση άνω του 2,5%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,46% στις 14.973,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,26% στις 6.493,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση της τάξης του 1,15% στις 6.995,87 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,35% στις 25.605,73 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 1,71% στις 8.775μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, ο βρετανικός κολοσσός των τροφίμων Tesco σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών του και αφού ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο.

Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού TeamViewer “βυθίστηκε” κατά 25%, αφού αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη χρήση του έτους και ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου ασθενέστερα του αναμενόμενου.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό εξασθένισε μετά από δύο μήνες ασυνήθιστα υψηλής ανόδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για αγαθά “Made in Germany” υποχώρησαν κατά 7,7% από τον προηγούμενο μήνα σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για πτώση 2,1% σε μηνιαία βάση.