ΠΑΤΡΑ: Ο «Συμπαραστάτης του Πολίτη» και της Επιχείρησης

 

Ένα από τα όργανα διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, στον οποίο μπορεί να προσφύγει κάθε άμεσα θιγόμενος πολίτης ή επιχείρηση για κακοδιοίκηση.
Εισήχθη στη διοικητική διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με το Πρόγραμμα ‘‘Καλλικράτης’’ (ν.3852/2010) οι διατάξεις του οποίου διέπουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη παράλληλα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς κι από το γενικότερο κανονιστικό πλαίσιο του Ελληνικού διοικητικού δικαίου. Το γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη πρωτολειτούργησε στις αρχές του 2015, υπό την ευθύνη του συνταξιούχου δικαστικού Γεώργιου Φαλτσέτα και από το 2019 την ευθύνη ανέλαβε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επιχειρηματίας Γεώργιος Τελώνης.
Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης βάσει Νόμου, εκλέγετε με μυστική ψηφοφορία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους.
Οι αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης περιγράφονται ως ακολούθως:
· Υποδοχή των καταγγελιών άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
· Διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανωτέρω καταγγελίες.
· Υποχρέωση έγκαιρης απάντησης (έγγραφης ή ηλεκτρονικής) εντός 30 ημερών στους διοικουμένους.
· Σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, παρουσίασης από τον ίδιο και συζήτησης στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
· Διατύπωση προτάσεων βελτίωσης διοίκησης της Περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του όσο και σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τον ίδιο.
Η θητεία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ακολουθεί τη θητεία των περιφερειακών αρχών.
Πέραν των παραπάνω αρμοδιοτήτων ο νυν Περιφερειακός Συμπαραστάτης Γ. Τελώνης έχοντας τη ζέση της προόδου της περιοχής, παρεμβαίνει σε θεσμούς και φορείς για σημαντικά θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας όπως η απομάκρυνση από την Εθνική Τράπεζα του αμίαντου από το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο, η επίσπευση της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Πάτρας και η σύνδεσή της με το λιμάνι, η έγκριση της χρηματοδότησης της νέας Εθνικής οδού Πατρών Πύργου από την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α.
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr καλεί κάθε πολίτη όταν παραβιάζεται η ισονομία και ισοπολιτεία αλλά και όπου σταματά η λογική να αξιοποιεί τα εργαλεία και τους θεσμούς που του παρέχονται από την πολιτεία όπως αυτός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Περιφερειακός Συμπαραστάτης (pde.gov.gr) που αν μη τι άλλο με τις εκατοντάδες παρεμβάσεις του δείχνει να ανταποκρίνεται σε πολλά περισσότερα από τις αρμοδιότητές του.