Μικρά κέρδη για τον χρυσό με στήριξη από την πτώση των ομολόγων

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Τετάρτη, βρίσκοντας στήριξη στην πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της ADP έδειξαν αλματώδη αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδια της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των αγορών ομολόγων και εξομάλυνση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 568.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν να δημιουργηθούν 428.000 νέες θέσεις τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του Αυγούστου, στο μεταξύ, αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν 340.000 νέες θέσεις αντί για 374.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Τα στοιχεία της ADP για τις θέσεις εργασίας ανέτρεψαν τη μικρή άνοδο των ομολόγων, δήλωσε στο MarketWatch ο Jeff Wright, επικεφαλής επενδύσεων της Wolfpack Capital.

“Περισσότερη προσοχή θα δοθεί την Παρασκευή στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση και την ουσιαστική δημιουργία θέσεων εργασίας αφού μια μείωση των “συνεχιζόμενων αιτήσεων” θα μπορούσε να αποτελέσει σήμα για τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων στα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο”, δήλωσε ο Ράιτ.

Σε σημείωμά του την Τετάρτη, ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade,  ανέφερε πως “αν και ο πληθωρισμός αυξάνεται και το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι της αύξησης των τιμών καταναλωτή, η μείωση των κινήτρων της Fed και η άνοδος των επιτοκίων θα αυξήσουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού και θα πιέσουν την τιμή του προς τα κάτω”.

Χωρίς ουσιαστική αλλαγή των γεγονότων ή στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια, η προδιάθεση για τον χρυσό είναι πτωτική”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ “άγγιξε” το υψηλότερο του επίπεδο από τον Ιούνιο στο 1,57, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,514%. Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,081%, από 2,097% που ήταν την Τρίτη. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,3% την Τετάρτη σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

Σε αυτο το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 90 σεντς ή 0,05%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.761,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 8 σεντς ή 0,3%, στα 22,532 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,1% στα 4,148 δολάρια ανά λίβρα.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 977,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,7% στα 1.867,80 δολάρια ανά ουγγιά.