Επίθεση σε διαδήλωση αντιφασιστών: Φυλάκιση 36 μηνών στον 30χρονο

Του Παναγιώτη Στάθη

Φυλάκιση 36 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο στον 30χρονο άνδρα που κατηγορείται για την επίθεση σε βάρος μελών του ΚΕΕΡΦΑ που πραγματοποιούσαν εκδήλωση στο Νέο Ηράκλειο.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως αμύνθηκε γιατί τον αναγνώρισαν και δέχτηκε επίθεση αλλά ζήτησε συγνώμη, ενώ αποποιήθηκε το φασιστικό παρελθόν του: “Δεν ήταν πρόθεση μου να γίνει οτιδήποτε και ζήτω συγγνώμη” είπε στο τέλος της δίκης.

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι.

Προεδρος: Πώς γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα.

Προεδρος: Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κατηγορούμενος: Δεν έχει γίνει αυτό.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κατηγορούμενος: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Πρόεδρος: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

“Δεν είμαι πια φασίστας”

Σχετικά με τις φωτογραφίες του, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υποστήριξε: “Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το 2019 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. (…) Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 2020-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ να βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ”.

Μια άγρια επίθεση περιέγραψε ο πρώτος μάρτυρας, από μια ομάδα, στην οποία ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος. “Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμηξαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκωθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές. Κυρίως ο κατηγορούμενος”.

Όπως εξήγησε, δέχτηκε μπουνιές και κλωτσιές στα χέρια και την πλάτη. “Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες” ανέφερε και ο δικηγόρος του επέδειξε φωτογραφίες στο δικαστήριο από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε βίντεο τα οποία τράβηξαν μέλη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

Για έναν “πατριώτη” έκανε λόγο η σύντροφος του κατηγορουμένου λεγοντας πως έχει στοχοποιηθεί. “Το έχω ζήσει. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πάει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα”, είπε.