Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με πρωταγωνιστές τεχνολογία και τράπεζες

Με κέρδη άνω του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας ώθηση από το άλμα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ποσοστό 3,5% και την ισχυρή ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις.

Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε άλμα 2,2%, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί επτά πτωτικών συνεδριάσεων με συνολικές απώλειες 11,7%. Από τον κλάδο ξεχώρισε η Infineon με ράλι 4,8% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι περιμένει τα αποτελέσματα της να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, μετά από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, ενισχύθηκε 1,2% στις 456,03 μονάδες στην καλύτερη συνεδρίαση του από τις 21 Ιουλίου.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό άνω των 18 μηνών, μετά την ανακοίνωση της JPMorgan ότι συνεχίζει να είναι “overweight” στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ιταλική Unicredit σκαρφάλωσε 4,3% καθώς η τράπεζα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο στους αναλυτές.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,05% στις 15.194,49 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,5% στις 6.576,28 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,9% στις 7.077,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 1,95%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,5%.

Στα μάκρο της ημέρας η επιχειρηματική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον προηγούμενο μήνα, αλλά επλήγη και από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον εφοδιασμό που περιόρισαν τη δραστηριότητα, ενώ οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις έπληξαν τη ζήτηση.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 59 μονάδες τον Αύγουστο, αν και παραμένει υψηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση και υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 56,1 μονάδες. Η ζήτηση διαμορφώθηκε σε χαμηλό πενταμήνου καθώς οι επιχειρήσεις μεταβίβασαν στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος εισροών, το οποίο σημείωσε άνοδο-ρεκόρ.

Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στις 59,1 μονάδες από τις 58,3 μονάδες, όχι πολύ μακριά από τα υψηλά στα οποία είχε βρεθεί τους θερινούς μήνες.