Επιμένει στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής ο OPEC+, σημαντικά κέρδη για το αργό

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το αργό τη Δευτέρα, συνεχίζοντας στο ανοδικό τέμπο της προηγούμενης εβδομάδας, με “καύσιμο” την επιμονή του OPEC+ στο σχέδιο σταδιακής αύξησης της παραγωγής του, παρά την αύξηση των τιμών και τις εκκλήσεις για περισσότερο πετρέλαιο.

Ειδικότερα, στη σημερινή διαδικτυακή συνεδρίασή τους τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους, που απαρτίζουν όλοι μαζί το σχήμα OPEC+, συμφώνησαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την υφιστάμενη συμφωνία τους που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο προβλέπει την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα, μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022, προκειμένου να αρθούν οι περικοπές κατά 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα που αποφασίστηκαν εν μέσω της κρίσης ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, η επόμενη αύξηση αναμένεται τον Νοέμβριο, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Τα μέλη του OPEC+ διατήρησαν αμετάβλητη την συμφωνία τους παρότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, να αυξήσουν ταχύτερα την παραγωγή τους προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση των τιμών που έχουν εκτιναχθεί κατά 50% από την αρχή του έτους λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης.

Κι αυτό γιατί όπως σημειώνουν οι πηγές του OPEC+ στο Reuters, τα μέλη του καρτέλ φοβούνται το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας που θα μπορούσε να επηρεάσει εκ νέου τη ζήτηση, επομένως “κανείς δεν θέλει σημαντικές κινήσεις”.

Η απόφαση του OPEC+ ενίσχυσε την ανοδική τάση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό, με το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου να σκαρφαλώνει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 81,39 δολάρια με κέρδη 2,66%.

Ανάλογα κέρδη καταγράφει και το αργό τύπου West Texas Intermediate, που προσθέτει 2,50% στα 77,78 δολάρια το βαρέλι.