Αρνητικό κλίμα στη Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πολιτικό παζάρι στην Ουάσινγκτον για πακέτο επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος την Παρασκευή, ωστόσο ολοκλήρωσαν με μεγάλες απώλειες την εβδομάδα. Ο S&P 500 κατέγραψε συνολικές απώλειες 2,2% την προηγούμενη εβδομάδα στο αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι ανησυχίες για την έκρηξη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα και η επικείμενη μείωση των αγορών από την Federal Reserve στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,56% την προηγούμενη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 21,07 μονάδες ή 0,06% στις 34.353,69 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 16,42 μονάδες ή -0,35% στις 4.341,77 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 178,63 μονάδες ή -1,20% στις 14.389,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και οκτώ με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Merck με άνοδο 3,09 δολ. ή σε ποσοστό 3,79% στα 84,49 δολ. και ακολουθούν JPMorgan Chase στα 169,85 δολ. με άνοδο 1,63% και Goldman Sachs Group με κέρδη 1,24% στα 384,73 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Salesforce.com (-1,87%), Microsoft (-1,84%) και Apple (-1,51%).

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο επενδύσεων στις υποδομές και τις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζονται χωρίς να έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Δημοκρατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τα προτεινόμενα προγράμματα ή και τη διάρκεια τους ώστε να περιοριστεί το συνολικό μέγεθος του πακέτου κοινωνικών δαπανών από τα $3,5 τρισ. που είναι σήμερα.

Την επενδυτική προσοχή τράβηξε και η ανακοίνωση της China Evergrande ότι ενδεχομένως να πουλήσει τον βραχίωνα διαχείρισης ακινήτων σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει ρευστότητα για την αποπληρωμή των υπέρογκων χρεών της. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια άτακτη κατάρρευση της Evergrade θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτους κλυδωνισμούς στην κινεζική οικονομία – τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο – και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Tesla σημειώνει άλμα 2,9% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις παραδόσεις οχημάτων το γ’ τρίμηνο τα οποία αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Moderna σημειώνουν βουτιά 7%, ενώ ο τίτλος της BioNTech χάνει 6% στον απόηχο της ανακοίνωσης της Merck την Παρασκευή ότι ένα πειραματικό χάπι που έχει αναπτύξει μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από Covid-19. Η Merck κερδίζει 2,7%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν αύξηση 1,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 1,1%.

Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε αύξηση 0,7% από την αρχική εκτίμηση για 0,4%.