Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, τρίτη διαδοχική πτώση για τον Stoxx 600

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου, με τις πιέσεις στο τέλος να εντείνονται υπό το βάρος και των μεγάλων απωλειών στη Wall Street.

Το κλίμα στις αγορές παραμένει εύθραυστο εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για τον κίνδυνο μιας άτακτης πτώχευσης του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με απώλειες 0,5% σήμερα και κλείσιμο στις 450,77 μονάδες, παραμένοντας σε χαμηλό 11 εβδομάδων.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,8% στις 15.036,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% στις 6.477,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.011,01 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην κινεζική οικονομία και χρηματοοικονομικό σύστημα. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανεστάλη σήμερα στον απόηχο δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για εξαγορά της μονάδας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας του κινεζικού κολοσσού.

Οι Global Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι η China Evergrande θα πουλήσει το ήμισυ της συμμετοχής της στη μονάδα διαχείρισης ακινήτων της, στην Hopson Development έναντι άνω των 5 δισ. δολαρίων.

Οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας έπληξαν τις μετοχές των γαλλικών εταιρειών πολυτελών ειδών Kering και LVMH, οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, με τις μετοχές τους να χάνουν 1,3% και 1,4% αντίστοιχα.