Όλα “ανοιχτά” για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικώς επιζητεί να βρει φόρμουλα ώστε να πραγματοποιηθεί το συνέδριό του ( αναβληθέν από το 2019 ελέω πανδημίας), εντός του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα, εντός του Δεκεμβρίου , πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Εξ αυτού είχαν ξεκινήσει υπόγειες μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εσωκομματικών Τάσεων εδώ και δεκαπέντε μέρες, ως ανέφερε το “Κ” στο προηγούμενο φύλλο του.

Η “ρήτρα” εμπιστευτικότητας “έσπασε” ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε όταν επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες που διέρρευσαν περί “συνάντησης” Τσίπρα- κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις Τάσεις, στην οικία του “μπαρουτοκαπνισμένου” κομματικά  (και πάντα στενού φίλου του κ. Τσίπρα) Αλέκου Φλαμπουράρη.

Αμέσως μετά “άνοιξε” ο ασκός του Αιόλου. Όσα “ψιθυρίζονταν” από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί φόβων τινών για “παρελκυστική” τακτική ώστε να μετακινηθεί χρονικά το συνέδριο και να μην πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ως τυπικά συνομολογούν άπαντες, έγιναν φωνές.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Ούτε καν για το εάν πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα, το 2021, αρχές του 2022 ή ακόμη και πολύ …αργότερα.

Εάν μάλιστα μεσολαβήσουν πρόωρες κάλπες την Άνοιξη του 2022, κατά πώς εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιθανό, τότε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ , είναι προφανές ότι μετατίθεται για μετά τις πολιτικές εξελίξεις – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομογενοποίηση

Εάν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι παροικούντες τη κομματική Ιερουσαλήμ είναι πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο τέτοιο που η λήξη των εργασιών του να σημαίνει “ομογενοποίηση” των απόψεων και Τάσεων στο κόμμα και όχι να σημάνει νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Υπάρχει τέτοια δυνατότητα δεδομένου ότι είναι γνωστές οι αποκλίσεις σε θέσεις και ζητούμενα μεταξύ των διαφόρων τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της “Ομπρέλας” που έχει σαφείς θέσεις για την αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος και το μη αρχηγοκεντρικό προφίλ του;

Ουκ ολίγοι, ομνύουν πως “ναι”, είναι εφικτό μεν αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις, δε. Για την ώρα πάντως, οι εσωκομματικές διευθετήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες που να επιτρέπουν επιτάχυνση των διαδικασιών και διεξαγωγή του Συνεδρίου εντός του Φθινοπώρου,  βάσει των αρχικών εκπεφρασμένων προθέσεων όλων.

Η Κουμουνδούρου είναι πολύ φειδωλή σε σχόλια σχετικά με κυοφορούμενα σενάρια περί χρονικής μετάθεσης του συνεδρίου για το χειμώνα, την άνοιξη ή και μετά τις εκλογές. Επιλέγει – έως ότου ριφθούν αποφάσεις- να αναμεταδίδει το κυρίαρχο αφήγημα ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και δη το “συντομότερο δυνατόν”.

Στην φράση αυτή ενδεχομένως βρίσκεται και το “κλειδί” του τι θα αποφασιστεί τελικώς για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Πότε θα αποφασιστεί πότε είναι “το συντομότερο δυνατό”; Εκκρεμεί μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το Συνέδριο, η οποία κατά πληροφορίες, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 15 ημερών, ακόμη και την προσεχή Παρασκευή.

Όχι σε συνέδριο

Όλων τούτων δοθέντων πάντως, ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το εάν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί το Συνέδριό του, σχετικώς σύντομα και πάντως πριν από την Άνοιξη, είναι απολύτως υπαρκτός.

Δεν τον εκφράζουν ενιαία οι Τάσεις. Στη ΡΕΝΕ ( και όχι μόνο) φερ’ ειπείν τοποθετούνται υπέρ της πραγματοποίησης του συνεδρίου σύντομα μεν αλλά συμπεριλαμβάνουν στις “αναλύσεις” τους και τον παράγοντα ΚΙΝΑΛ και εσωκομματικές διαδικασίες στο όμορο κόμμα. Οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν στις 5.12 και στις 12.12 ο δεύτερος γύρος.

Όπερ σημαίνει πως τόσο για λόγους “fair play” όσο και πολιτικούς ( ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του), είναι “ανοιχτοί” σε χρονική μετάθεση του συνεδρίου ( για τις αρχές του νέου έτους).

Η ομπρέλα, ως γνωστόν επιζητεί την πραγματοποίηση του συνεδρίου και δη εντός του 2021 δεδομένου μάλιστα πως στελέχη της, θεωρούν πως εάν χαθεί το ορόσημο αυτό, οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό όσο βαίνουμε προς την Άνοιξη, δεν θα ευνοούν τέτοια εσωκομματική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από στελέχη ωστόσο που βρίσκονται εγγύτατα στον Αλέξη Τσίπρα, αποτυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες όχι μόνο για το εάν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να “σπεύσει” για την πραγματοποίηση του συνεδρίου του εντός των επόμενων δύο μηνών αλλά και για το κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο για το κόμμα να το πραγματοποιήσει εντός των επόμενων μηνών.

Επ αυτού, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος στο “Κ”, το οποίο ήταν παρών στη συνάντηση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη : Για να γίνει συνέδριο με όρους που δεν θα τροφοδοτήσουν εσωστρέφεια αλλά αντιθέτως θα εκπέμψουν σήμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται πολλά βήματα εσωκομματικά και διαβουλεύσεις. Δεν είναι βέβαιο ούτε πως θα γίνουν εντός του χρονικού περιθωρίου που συζητάται ( για το 2021 ο λόγος) αλλά ούτε καν ότι υπάρχει τοις πράγμασι λόγος για διεξαγωγή του συνεδρίου μας, εντός των επόμενων λίγων μηνών. Απόφαση σχετική δεν έχει ληφθεί για το εάν θα γίνει Δεκέμβριο, Φεβρουάριο ή και …βλέπουμε. 

Γιατί “όχι” στην ελληνογαλλική Συμφωνία

Αιφνιδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προχθές (Παρασκευή) με την απόφασή του, κατόπιν εισηγήσεως Τσίπρα, να καταψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία που έρχεται για κύρωση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

Και τούτο, γιατί αρχικά υποδέχθηκε μεν τη συμφωνία διατυπώνοντας οξεία κριτική στην Κυβέρνηση, κυρίως για το κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά “έδειχνε” προς “παρών”, ανακοινώνοντας ότι επί της αρχής είναι θετικός στη συμφωνία.

Το κλίμα άλλαξε την Παρασκευή οπότε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πολιτικό Κέντρο για τη θέση που θα τηρήσει το κόμμα, εισηγήθηκε το “όχι”, προς έκπληξη ουκ ολίγων. Η ΑΟΖ και η αποστολή στρατιωτών σε Σάχελ, προτάχθηκαν ως τα κρίσιμα στοιχεία για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί “διορθώσεις” προκειμένου να υπερψηφίσει. Σημειωτέον ότι η απόφαση δεν ελήφθη ομοφώνως: Υπήρξαν ψήφοι για “ναι” αλλά και για “παρών”.

Τα νεότερα τη Δευτέρα στην κοινή συνεδρίαση δυο Οργάνων του (Κ.Ο και Πολιτικό Συμβούλιο).

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί