SEC: Τα κρυπτονομίσματα υπόσχονται αποδόσεις και πρέπει να ρυθμιστούν

«Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έχει μεγεθυνθεί τόσο που κάποιος θα υποστεί απώλειες εάν δεν ισχύσουν οι κανόνες για την προστασία των επενδυτών»

Οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και παροχής πιστώσεων σε κρυπτονομίσματα που υπόσχονται αποδόσεις στους επενδυτές εσφαλμένα θεωρούν πως δεν θα υπαχθούν σε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Γκάρι Γκέσλερ.

 

Από το συνέδριο των Financial Times για το Μέλλον της Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έχει μεγεθυνθεί τόσο που κάποιος θα υποστεί απώλειες εάν δεν ισχύσουν οι κανόνες για την προστασία των επενδυτών, όπως ισχύει τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις αγορές. «Πολύς κόσμος θα υποστεί απώλειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Coinbase αναγκάστηκε να ματαιώσει σχέδια για την έκδοση επενδυτικού προϊόντος που υπόσχονταν απόδοση έως και 4% ύστερα από αυστηρή σύσταση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η SEC τόνισε πως το ψηφιακό πιστωτικό προϊόν, γνωστό ως «Lend», ανήκει στην κατηγορία των χρεογράφων, τονίζοντας πως θα ασκούσε αγωγή στην Coinbase εάν δεν οπισθοδρομούμε από αυτά τα σχέδια. Η Coinbase, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που προχώρησε το καλοκαίρι στη δημόσια εγγραφή της, προσέφερε τον Ιούνιο απόδοση 4% σε όσους κατείχαν το USD Coin, ένα stablecoin, δηλαδή ένα ψηφιακό νόμισμα που συνδέεται με το δολάριο.

Η απόφαση της SEC να μην επιτρέψει στην Coinbase να προχωρήσει με τα σχέδια της στηρίζεται σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ονομάζεται «Howey Test». Βάσει αυτής της απόφασης, μια επενδυτική σύμβαση υπάγεται στη νομοθεσία περί χρεογράφων εάν «το άτομο που επενδύει χρήματα σε μια επιχείρηση κοινού συμφέροντος αναμένει κέρδη αποκλειστικά από τις προσπάθειες του χρηματοδότη ή τρίτου». Προηγουμένως, ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Λούις Άρμστρονγκ, είχε κατηγορεί τη SEC για «έλλειψη διαφάνειας» και «αδιαφανή συμπεριφορά» απέναντι στην εταιρεία του.