Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο Κοινωνικής Προστασίας: Στόχος η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

«Το νομοσχέδιο εισάγει το πρόγραμμα ”Νταντάδες της Γειτονιάς”, μια προεκλογική μας δέσμευση για την στήριξη των εργαζόμενων γονέων», σημείωσε ο πρωθυπουργός

Στους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Προστασία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας μας, μεγαλύτερη υποστήριξη σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, περισσότερα εφόδια: αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας που ψηφίστηκε χθες», έγραψε, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός.

«Οι στόχοι του είναι πολυεπίπεδοι: πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Η προώθηση της αναδοχής και η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που βρίσκονται σε δομές. Η παροχή εφοδίων στα άτομα με αναπηρία με σκοπό την ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής. Και τέλος, εισάγει το πρόγραμμα ”Νταντάδες της Γειτονιάς”, μια προεκλογική μας δέσμευση για την στήριξη των εργαζόμενων γονέων», προσέθεσε.

Αναλύοντας, την Πέμπτη, τις έξι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής χατζηδάκης, είχε επισημάνει τα εξής:

– Πρώτον, προάγει την παιδική προστασία και την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης στις δομές φύλαξης των παιδιών, θεσπίζοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους φορείς και κυρώσεις σε βάρος αυτών που παρανομούν.

– Δεύτερον, περιλαμβάνει προβλέψεις προσχολική αγωγή, μέσω του προγράμματος «Κυψέλη», που αναμορφώνει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και εισάγει μηχανισμός πρώιμης ανίχνευσης νοητικών δυσκολιών, με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση.

– Τρίτον, ενθαρρύνει την αποϊδρυματοποίηση μέσα από τη δημιουργία Ξενώνων Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στην κοινωνία.

– Τέταρτον, προωθεί τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «στον τομέα αυτό είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς όμως τις ενισχύσαμε με ένα σχέδιο που πηγαίνει ακόμα πιο πέρα»

– Πέμπτο, εισάγει τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος «ώστε και στον τομέα αυτό η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη»

– Έκτο, θεσμοθετεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» , ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα καλύψει τις ανάγκες πολλών οικογενειών.