Κέρδη 0,4% ο χρυσός στην εβδομάδα

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή σημειώνοντας μικρή άνοδο σε εβδομαδιαία βάση, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκει στήριξη στην πτώση του δολαρίου και της απόδοσης των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ακόμα και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό ο οποίος όχι μόνοδεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωση, αλλά συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράψοντας υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό- σκαρφάλωσε 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής ανόδου. Από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6%.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,6%. Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε μικρή πτώση κατά 0,1% αντί για άνοδο 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

“Τρία νούμερα για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά”, δήλωσε στο MarketWatch ο Chintan Karnani, διευθυντής ερευνών της Insignia Consultants. Πρόκειται για τις γερμανικές τιμές εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών τον περασμένο μήνα, για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο και την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

“Ο χρυσός είναι το καλύτερο αντιστάθμισμα έναντι του πολυετούς υψηλού πληθωρισμού”, δήλωσε ο Καρνάνι. Αλλά βραχυπρόθεσμα, συστήνει “συγκρατημένη αισιοδοξία για τον χρυσό”, καθώς η διάθεση των traders είναι από ουδέτερη έως υποτονική.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί περίπου κατά 0,2% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ χάνει 4 μονάδες βάσης στο 1,487%, ενισχύοντας το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,40 δολάρια ή σχεδόν 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.758,40 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο πρόσθεσε 0,4%.