ΔΕΗ: Με 14 μισθούς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι – Περνάει και τυπικά στον ιδιωτικό τομέα

Κίνηση ματ και απέναντι στον σκληρό πυρήνα των συνδικαλιστών, συνιστά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η μετάβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες επενδυτές.

 

Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που η συμμετοχή του Δημοσίου πρόκειται να μειωθεί στο 34%, η ΔΕΗ περνάει και τυπικά στον ιδιωτικό τομέα και θα διέπεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εξέλιξη που θα επηρεάσει και τους μισθούς των εργαζομένων στην επιχείρηση, αφού θα καταβάλλονται από την επόμενη χρονιά 14 μισθοί και όχι 12, όπως γίνεται έως τώρα και είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο των περικοπών που είχαν φέρει τα μνημόνια. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι κατά το 2022, θα εκδοθούν μια σειρά υπουργικών αποφάσεων που θα ορίζουν το νέο μισθολογικό καθεστώς της ΔΕΗ.

Το παρασκήνιο θέλει ακόμη και τον «σκληρό» συνδικαλιστή κ. Νίκο Φωτόπουλο, να κρατά πιο διαλλακτική στάση, όπως αναφέρουν πηγές από την επιχείρηση. Δεδομένου μάλιστα, ότι κατά το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου μπορεί να καταψήφισε την πρόταση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο δεν προέβη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε καμία έντονη αντίδραση, ούτε απείλησε με «κατέβασμα των διακοπτών και blackout».

Κι ενώ το τελευταίο διάστημα διακινήθηκε – ακόμη και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- η ψευδής είδηση ότι το Helikon μείωνε τη θέση του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ , αργά το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη ανακοίνωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ανέφερε το αντίθετο ακριβώς. Ότι δηλαδή το Helikon από 5,01% που ήταν η αρχική του θέση στην επιχείρηση εδώ κι ένα χρόνο, ανέβηκε στο 6,48%. Που σημαίνει ότι το Ιρλανδοιταλικό fund την τελευταία εβδομάδα αγόρασε άλλα 3,4 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση του Γιώργου Στάσση να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο στα 750 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο κ. Στάσσης μιλάει καθημερινά με 5 – 6 εκπροσώπους ξένων οίκων. Οι παρουσιάσεις – βολιδοσκόπηση των ξένων θεσμικών κρατάει και μετά το κλείσιμο της Wall Street, μέχρι τη μία τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Blackrock, JP Morgan και KKR είναι ορισμένα από τα fund που έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της διοίκησης και έχουν δώσει το πράσινο φως για να αγοράσουν μετοχές μέσω της αύξησης. Μετά τη γενική συνέλευση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει roadshows μέσω τηλεδιασκέψεων με επενδυτές από Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και Παρίσι.