(Βίντεο)-Σταυρούπολη: Βεβήλωσαν το μνημείο του Πόντιου Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη

Ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Νίκου Καπετανίδηστη Σταυρούπολη και άγνωστοι προέβησαν σε βανδαλισμό.

Ο Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα του Πόντου. Φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης αυτής. Μετά την αποφοίτησή του αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και υπήρξε ενεργό μέλος του ελληνικού τοπικού Τύπου. Ανέλαβε επίσης την έκδοση της εφημερίδας Εποχή. Συμμετείχε στο γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Επίσης υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές αρχές.

Ο Καπετανίδης συνελήφθη από τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ και παραπέμφθηκε σε δίκη-παρωδία στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921, κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης Γενοκτονίας κατά του ελληνικού στοιχείου. Υπήρξε μεταξύ των διαπρεπών προσωπικοτήτων των Ποντίων που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα του Κεμάλ.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο κατασκευάστηκε το μνημείο, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη και τοποθετήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Δυστυχώς όμως άτομα που ζουν ανάμεσά μας και δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, βεβήλωσαν το μνημείο και αφαίρεσαν τις αναπαραστάσεις που υπήρχαν στη βάση του, προκαλώντας στο μάρμαρο φθορές.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», που είχε και την πρωτοβουλία φιλοτέχνησης και τοποθέτησης του αγάλματος του ήρωα κατήγγειλε το περιστατικό κάνοντας γνωστό πως σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά, «θ’ αναζητηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” καταδικάζει απερίφραστα την βεβήλωση του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη που αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες στο νέο πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ανήμερα της επετείου των 100 ετών από την εκτέλεση του Νίκου Καπετανίδη στην Αμάσεια από τα Τουρκικά Δικαστήρια του Κεμάλ.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά θα επιδιώξουμε την ανεύρεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών με παρέμβαση μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η τιμή της Εθνικής Μνήμης του Ελληνισμού του Πόντου είναι αδιαπραγμάτευτη , ιερή και οριστική. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Δικαίωση των αγίων νεκρών μας».