Βουτιά 1,7% και στις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με σημαντικές απώλειες και στα επίπεδα των 860 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι διεθνείς κλυδωνισμοί από την αύξηση των τιμών των ενεργειακών πόρων πέρασαν και στη Λ. Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,76% στις 875,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 860,03 μονάδων (-1,76%) και 874,74 μονάδων (-0,08%).  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Βουτιά 1,7% και στις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,73%, στις 2.076,92 μονάδες, ενώ στο -2,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.417,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 546,85 μονάδες.

Η σημερινή πτώση επιδείνωσε σημαντικά την εικόνα της αγοράς, καθώς μετά την καθοδική διάσπαση των 870 μονάδων πλέον το επόμενο σημείο στήριξης είναι στον κινητό μέσο των 200 ημέρων, ήτοι πέριξ των 850 μονάδων. Μάλιστα εάν το διεθνές κλίμα συνεχίσει να είναι αρνητικό και ευμετάβλητο, τότε η δοκιμασία για την μεσο – μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς είναι θέμα χρόνου.

Από την άλλη, τεχνικά, οι στηρίξεις μπορεί να έρθουν από τα επίπεδα της διενέργειας των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίων, οι οποίες δημιουργούν σημαντικές στηρίξεις από τους συμμετέχοντες. Η ζώνη των 860-870 μονάδων είναι σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο στήριξης που ενδεχομένως να δώσει κάποια αντίδραση.

Η λύση πάντως της συσσώρευσης, όπως πρόσφατα τονίστηκε από την Beta Securities, βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στη διαχείριση της τάσης. Προς το παρόν υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο και μια εικόνα υπερπώλησης που βραχυπρόθεσμα χρήζει διόρθωσης. Από την ένταση της θα κριθεί αν η αγορά θα βρεθεί ή όχι σε καθοδικές περιπέτειες.

Ο ρόλος της ενεργειακής κρίσης

Αυτό που επισημαίνεται πάντως από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η συνεχής αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα επηρεάσει δομικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων, άρα και την τελική τους τιμή. Αυτή η προοπτική θα συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, υποχρεώνοντας αργά ή γρήγορα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της, προκειμένου να ελέγξει την άνοδο του δείκτη. Και αυτή η αλλαγή, η οποία σαφώς θα είναι στην πλευρά της σύσφιξης, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα.

Αυτή η προοπτική, αλλά και οι υπόλοιπες πηγές αβεβαιότητας στο φάσμα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, δείχνουν να έχουν παγώσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου και στο περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι, αυτό που διατυπώνεται (επιφυλακτικά προς ώρας) στο Capital.gr από χρηματιστηριακές πηγές είναι ότι δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που εντάσσουν στη στρατηγική τους το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Titan, Coca Cola και ΕΛΧΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Πειραιώς ξεπέρασε το 1%, με τις Aegean, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ να ελέγχουν κάτω του 1% την πτώση τους. Μόνο η Motor Oil στον FTSE 25 έκλεισε θετικά στο +0,52%.