Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας: Μητσοτάκης και Μακρόν ανακοινώνουν το deal για 3 φρεγάτες και 3 κορβέτες

Η εποχή «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» επιστρέφει δυναμικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνουν στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μια συνεργασία ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr την αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.

Η συμφωνία, συζητήθηκε χθες στο δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του μετά τα εγκαίνια στο Λούβρο με τον Εμανουέλ Μακρόν και λίγο πριν το δείπνο στο Ελιζέ: «Τώρα πάμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα και τα σοβαρά».

Δεν είναι τυχαίο ότι στον χαιρετισμό του, στην έκθεση του Λούβρου έκανε λόγο για άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ενώ ο Εμ. Μακρόν επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, είναι μια «ιστορία αγάπης»

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία, είπε ανοικτά: «Κατευθυνόμαστε σε μία ουσιαστική εμβάθυνσης συμμαχίας με τη Γαλλία. Κάντε λίγο υπομονή. Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο». Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. «Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Οσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι ανάγκη «να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά». Επίσης χαρακτήρισε ώριμη την πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού