Κορωνοϊός – Καμπανάκι για έως 70.000 κρούσματα σε παιδιά – Τι λένε ειδικοί για τους αρνητές

Snapshot of a woman with her kids wearing warm cloths because of the sudden change in weather, from an unusual heatwave to sudden cold winds ,in Athens on September 23, 2021/ Στιγμιότυπο απο γύναικα με τα παιδιά τηςκατα τη διάρκεια ξαφνικής αλλαγής του καιρού, από ένα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα σε ξαφνικό φθινόπωρο, στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για έως και 4.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο.

Προειδοποίησε δε ότι έως και 70.000 παιδιά μπορεί να νοσήσουν μέχρι τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Σαρηγιάννης, ανέφερε πως η πανδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο βασιζόμενος στα ευρήματα που προέκυψαν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, ο καθηγητής τόνισε πως αναμένεται μια ήπια αυξητική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου, με το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν τα 3 χιλιάδες, ακόμα και τα 4 χιλιάδες καθημερινά μέχρι τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κρούσματα σε παιδιά, ο καθηγητής τόνισε πως στο εν λόγω κύμα 50 έως 70 χιλιάδες παιδιά αναμένεται να νοσήσουν. «Το ποσοστό των ημερησίων κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να ανέβει από το 30% στο οποίο βρίσκεται τώρα στο 40%», πρόσθεσε.

«Δεν βοηθά η φάση της εικονομαχίας»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως αν παρουσιαστεί η ανάγκη γρήγορα θα αναπροσαρμοστεί το πρωτόκολλο του «50% +1» στα σχολεία , αν και όπως είπε δεν δείχνουν κάτι τέτοιο τα δεδομένα από το εξωτερικό.

Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους αρνητές λέγοντας πως αποτελούν εμπόδιο ως προς την διαχείριση της πανδημίας ενώ δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας μαζί τους : «Δεν μας βοηθά καθόλου η φάση της εικονομαχίας-εικονολατρείας στην οποία έχουμε εισέλθει, ούτε μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα της τωρινής κατάστασης. Υπάρχει ανάγκη για ηρεμία .Δεν μπορούμε να συννενοηθούμε όταν μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και όταν διαστρεβλώνεται κάθε οδηγία θα έχουμε άλλα προβλήματα».