Ισπανία: Οικονομική βοήθεια 10,5 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από την έκρηξη του ηφαιστείου

Η Ισπανία κήρυξε σήμερα τη Λα Πάλμα ζώνη καταστροφής, μια κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας για τη νήσο, όπου από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα έχουν προκληθεί εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και καλλιέργειες τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρώτο πακέτο ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά κατοικιών και τα υπόλοιπα χρήματα θα προοριστούν για την αγορά επίπλων και απαραίτητων οικοσκευών, δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ.

Πρόκειται για μια “άμεση βοήθεια στους/στις κατοίκους της Λα Πάλμα που έχασαν τα πάντα από τη λάβα”, επισήμανε η ίδια.

Ποτάμια λάβας ρέουν από τη δυτική πλευρά του ηφαιστείου προς τη θάλασσα από τις 19 Σεπτεμβρίου, έχοντας καταστρέψει σχεδόν 600 σπίτια και φυτείες μπανάνας στη Λα Πάλμα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και σε τρία παραθαλάσσια χωριά οι αρχές επέβαλαν επιπλέον μέτρα, καθώς αναμένουν η λάβα να καταλήξει στον Ατλαντικό Ωκεανό, εκλύοντας τοξικά αέρια.

Όμως, δεν μπορούν να καθορίσουν εάν και πότε η λάβει θα φθάσει στη θάλασσα ή για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η εκρηκτική δραστηριότητα.

“Περιμένουμε να δούμε τι θέλει να κάνει το ηφαίστειο”, δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μορκουένδε, διευθυντής της επιτροπής διαχείρισης καταστροφών Pevolca.

“Μόλις η λάβα φθάσει στη θάλασσα, το λοκντάουν πρέπει να τηρηθεί αυστηρά”.

Εντούτοις, οι λουόμενοι στην παραλία Tazacorte, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πιθανή “κόκκινη” ζώνη, παραμένουν ήρεμοι.

“Δεν φοβάμαι. Η παραλία είναι χαλαρωτική”, δήλωσε στο Ρόιτερς η Μαρία Λούδρες, που έζησε την προηγούμενη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Λα Πάλμα το 1971.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ