Έρευνα για αρνητές: Στην πρώτη γραμμή των fakes news πρώην συνεργάτες του Σώρρα

Βίντεο από Έλληνες χρήστες με fake news για την πανδημία και τα εμβόλια περιελάμβαναν οι τρεις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», όσον αφορά στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», η ιστοσελίδα των οποίων βρέθηκε επίσης υπό έλεγχο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει ταυτοποιηθεί άνδρας ως σχετιζόμενος με την διαχείρηση της ιστοσελίδας, που σε βάρος του υπάρχει δικογραφία για συμμετοχή σε επεισόδια σε συγκέντρωση για τον Αρτέμη Σώρρα.

Oi τέσσερις ιστοσελίδες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αρχών ειναι οι εξής: Ελληνες Αυτοχθονες Ιθαγενεις, Brighteon.com, Runble.com, Ugetube.

Δύο εκ των ιστοσελίδων είναι αμερικανικές και μια βρετανική. Έλληνες χρήστες πόσταραν εκεί υλικό που κρίθηκε ως προβληματικό.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί και 6 λογαριασμοί στα social media (4 στο Facebook και 2 στο Twitter) για τους οποίους δεν υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση.

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν -η μία για τις ιστοσελίδες και η άλλη για τα προφίλ στα social media-υπεβλήθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που με τη σειρά της, διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Η εισαγγελική έρευνα

Εντολή για στοχευμένη έρευνα σειράς αδικημάτων, όπως απάτες, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση πολιτών σε τέλεση αδικημάτων και άλλα, από εκείνους που διακινούν μέσω διαδικτύου προτροπές κατά του εμβολιασμού πολιτών για τον κορωνοϊό, έδωσε χθες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η εισαγγελέας προχώρησε στην παραγγελία για περαιτέρω και σε βάθος διερεύνηση όσων διαθέτουν ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, μετά τη διαβίβαση από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φακέλου με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από συντονισμένες έρευνες των τελευταίων ημερών.

Η Δίωξη για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, απέστειλε στην Εισαγγελία τα στοιχεία που συγκέντρωσε για περίπου 10 ιστοσελίδες, που διαφημίζουν αντιεμβολιαστικές απόψεις και προτρέπουν τους πολίτες να μην εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό, αναπτύσσοντας σειρά έκνομων ενεργειών.

Η διαβίβαση των στοιχείων στην Εισαγγελία είχε ως στόχο την παροχή εισαγγελικής εντολής, η οποία και δόθηκε ήδη, προκειμένου η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να προχωρήσει σε βάθος την έρευνα της, ώστε να αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις σελίδες που αναρτούν περιεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ακόμα και τη ζωή τους.

Η έρευνα θα διενεργηθεί με την εποπτεία του εισαγγελέα Νικόλαου Στεφανάκου και στη στενή συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ παράλληλα τρέχουν οι έρευνες της Εισαγγελίας Αθηνών για δικηγόρους και άλλους που δραστηριοποιούνται, ενδεχομένως με το αζημίωτο, στα θολά νερά του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος καθώς και άλλες έρευνες σε όλη την επικράτεια για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και λοιπά, καθώς έχει δοθεί παραγγελία από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα για στοχευμένες έρευνες σε όλη τη χώρα προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα έκνομων ενεργειών από αντιεμβολιαστές η άλλους που εκμεταλλεύονται πολίτες που τάσσονται κατά του εμβολίου.

Πηγή: kathimerini