Τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ρωσικών ελικοπτέρων στη Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, εισέρχεται σε νέο γύρο κλιμάκωσης πριν από τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τo Al Arabiya, την Κυριακή, οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ ενάντια σε ελικόπτερο των ρωσικών δυνάμεων, που εκτελούσε αποστολή στα περίχωρα της επαρχίας Αλ-Χασάκα στα βόρεια της Συρίας. Το ελικόπτερο κατάφερε να αποφύγει να χτυπηθεί από πύραυλο εξαπολύοντας θερμοπαγίδες που “τυφλώνουν” τα συστήματα καθοδήγησης υπερύθρων.

Το Hawar News αναφέρει, επικαλούμενο πηγές, ότι δύο ρωσικά ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά κοντά στο χωριό al-Dardara, κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση, όπου φέρεται να κατευθύνονταν τα ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα απάντησαν με πυρά στις θέσεις των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ρωσικά αεροσκάφη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πραγματοποίησαν επιδρομές στη βόρεια Συρία, όπου παραμένει το τελευταίο προπύργιο αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές βόρεια του Χαλεπίου την Κυριακή, μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια νέα επίθεση του συριακού στρατού έχει προσελκύσει την προσοχή της Άγκυρας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία αποφάσισε να στείλει ένα επιπλέον απόσπασμα αρκετών χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ για να δείξει αποφασιστικότητα να διατηρήσει τη θέση της και να αποτρέψει την αύξηση της ροής των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στη Συρία με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις 29 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν πηγές στην Άγκυρα στο Bloomberg, με τη συριακή αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι οι ρωσική κλιμάκωση οφείλεται στην επικείμενη συνάντηση.

Τώρα όμως ο Πούτιν φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα. Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, όπου είπε ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Συρία χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης ήταν “βασικό ζήτημα”.

Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και τις εκλογές στη Ρωσική Κρατική Δούμα. “Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Κριμαίας”, είπε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ρωσία απάντησε με τον συνήθη τρόπο, ανιχνεύοντας γρήγορα ιούς και βακτήρια στα τουρκικά λαχανικά και φρούτα και υπαινίσσεται την πιθανότητα απαγόρευσης της εισαγωγής τους στη χώρα. Την Παρασκευή, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτικής Υγείας, Rosselkhoznadzor, δήλωσε ότι εντόπισε περιπτώσεις μόλυνσης από επικίνδυνα παθογόνα σε φρούτα και ντομάτες που προμηθεύεται η Ρωσία από την Τουρκία.

Πέτρος Κράνιας