Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις γερμανικές εκλογές

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κλείνει σε υψηλό 10 ημερών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές που απομάκρυναν την πιθανότητα για έναν αριστερό συνασπισμό στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο DAX κέρδισε 0,3% και έκλεισε στις 15.573,88 μονάδες καθώς οι σοσιαλδημοκράτες ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική τους νίκη σε ομοσπονδιακές εκλογές από το 2005. Οι σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι επιδιώκουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες μέχρι τα Χριστούγεννα. Στο μεταξύ, οι άσχημες εκλογικές επιδόσεις της αριστεράς (Die Linke) που υποχώρησε κάτω από το απαιτούμενο 5% για να μπει στο κοινοβούλιο αποκλείουν μια αριστερή κυβερνητική συμμαχία.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% και έκλεισε στις 462,42 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2% και έκλεισε στις 6.650,91 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 0,2% στις 7.063,40 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 1,5%.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Oil & Gas να σκαρφαλώνει 2,8% σε υψηλό τριών μηνών. πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Total, η Royal Dutch Shell και η BP σημείωσαν άλμα άνω του 3% καθώς το Brent οδεύει για το ψυχολογικό επίπεδο των 80 δολ. το βαρέλι.

Ο τραπεζικός κλάδος επίσης ενισχύθηκε σημαντικά, με STOXX Europe 600 Banks να κερδίζει επίσης 2,8%.

Ο τίτλος της IWG Plc σημείωσε άλμα 4,4% μετά από δημοσίευμα της Sky News ότι η βρετανική εταιρεία μισθώσεων ακινήτων εξετάζει την διάσπαση των δραστηριοτήτων της σε αρκετές διαφορετικές εταιρείες.

Στον αντίποδα, η ισπανική Cellnex Telecom υποχώρησε σε ποσοστό 4,1% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Citigroup σε “sell”.