Exit Polls: Ισοπαλία μεταξύ SPD (25%) – CDU (25%) – Θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισοπαλία μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της Καγκελαρίας (Άρμιν Λάσετ από το CDU-CSU και τον Όλα Σολτς από το SPD) δείχνουν τα exit polls με το κλείσιμο της κάλπης στις γερμανικές εκλογές.

 

Exit Polls: Ισοπαλία μεταξύ SPD (25%) - CDU (25%) - Θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

 

Σύμφωνα με τις πρώτες προγνώσεις του δικτύου ARD, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, υπό τον Όλαφ Σολτς δείχνει να λαμβάνει ποσοστό 25%, όσο και το CDU του Άρμιν Λάσετ. Αυτά είναι τα καταρχάς αποτελέσματα που μεταδίδει η γερμανική τηλεόραση, λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γερμανία (οι κάλπες έκλεισαν 18:00 τοπική, 19:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, το δίκτυο ZDF, στις πρώτες προγνώσεις του, δίνει ποσοστό 26% στο SPD και 24% στο CDU.

Παραπέρα, σύμφωνα με τις πρώτες προγνώσεις του ARD, οι Πράσινοι (die Gruene) λαμβάνουν ποσοστό 15%,  οι Φιλελεύθεροι (FDP) με ποσοστό 11%, το ακροδεξιό AfD επίσης με 11% και, τέλος, το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 5%.

Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές (2017) το CDU-CSU είχε λάβει 32,9%, το SPD 20,5%, το ακροδεξιό AfD 12,6%,  το FDP 10,7%, το κόμμα της Αριστεράς (die Linke) 9,2% και οι Πράσινοι 8,9%.

Σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, κανένα κόμμα δεν μπορείν να έχει την πλειοψηφία των εδρών της γερμανικής Βουλής (Bundestag) και έτσι θα απαιτηθεί συνεργασία δύο ακόμα και τριών κομμάτων.

Τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας έχουν ως εξής:

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

Χριστιανοδημοκτάτες (CDU-CSU) –Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Φιλελεύθεροι (FDP)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Πράσινοι (die Gruene)-

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) –Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινoι (die Gruene)- Αριστεροί (Linke)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)

Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) –Πράσινοι (die Gruene).

Δημήτρης Κατσαγάνης