Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν

Σε ευρεία και επείγουσα σύσκεψη προχώρησαν οι αρμόδιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωσης με θέμα την αποτροπή της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από το Αφγανιστάν μετά την τελική επικράτησης των Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν και πάλι τα ηνία της χώρας.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευελπιστούν να προχωρήσουν σε δράσεις που θα αποτρέψουν μία νέα προσφυγική κρίσης, όπως την τελευταία που διαδραματίστηκε το 2015, μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Τότε η Ένωσης ήταν απροετοίμαστη και πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Ευρώπης, με το ποσοστό τους να μοιράζεται σε αρκετές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ένα νέο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωσης θεωρείται αρκετά πιθανό να χρηματοδοτηθούν δομές για τους πρόσφυγες σε χώρες που βρίσκονται στα σύνορα με το Αφγανιστάν σε μία προσπάθεια να μην ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Σε επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson πριν από τη συνάντηση, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως  το μπλοκ των 27 κρατών «πρέπει να απέχει από εξαιρετικά επιζήμιες απαντήσεις που δίνουν έμφαση στη διατήρηση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και στην πρόταση ή τη λήψη μέτρων που μετατοπίζουν ευθύνη για την προστασία των προσφύγων σε τρίτες χώρες ».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ότι έως και μισό εκατομμύριο Αφγανοί θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μέχρι το τέλος του έτους. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εκτιμά ότι 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη κυρίως από το Ιράν και το Πακιστάν.

Πηγή: Voanews