Χανιά: Σύλληψη 33χρονου ως διακινητή των μεταναστών

Ταυτοποιήθηκαν οι μετανάστες – Ένας θετικός στον κορωνοϊό

Ένας 33χρονος άνδρας συνελήφθη ως ο διακινητής των 153 μεταναστών που φιλοξενούνται από χθες τα ξημερώματα, μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, στις παιδικές κατασκηνώσεις στον Καλαθά του Ακρωτηρίου στα Χανιά.

Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα Χανίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα, αναφέρεται:

“Αναφορικά με το περιστατικό εντοπισμού ερευνάς και διάσωσης 153 αλλοδαπών και την μετέπειτα μεταφορά τους στα Χανιά, γνωρίζεται ότι η Λιμενική Αρχή Χανίων, μετά από συλλογή πληροφοριών προέβη στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού ως φερόμενου διακινητή. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων διενεργείται προανάκριση”

Εν τω μεταξύ τακτοποιήθηκε η εθνικότητα των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, είναι από το Αφγανιστάν , το Ιράκ, το Ιράν, δύο είναι Τούρκοι ενώ υπάρχουν και Κούρδοι. Τα παιδιά είναι όλα ανήλικα και ηλικίας από 1-17 ετών.

Παράλληλα, μετά τη διενέργεια rapid test στους μετανάστες, εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε άνδρα.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής των Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, υπάρχουν οικογένειες ανάμεσα τους ενώ όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα, μετά τη διενέργεια rapid test στους μετανάστες.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανηλίκων, κυρίως εφήβων ενώ ανάμεσά τους είναι και τρία μωρά που δεν έχουν συμπληρώσει τα τρία έτη», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής των Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους ωστόσο μία γυναίκα τραυματίστηκε και χρειάστηκε η μεταφορά της στο νοσοκομείο.

«Όταν έφτασαν οι μετανάστες στα Χανιά διαπιστώθηκε πως μία ηλικιωμένη γυναίκα είχε χτυπήσει στο γόνατό της. Χρειάστηκε η μεταφορά της στο νοσοκομείο Χανίων. Εκεί της έβαλαν νάρθηκα και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο επιστρέφοντας στις παιδικές κατασκηνώσεις», επεσήμανε σχετικά η κ. Ζερβουδάκη προσθέτοντας πως έχουν γίνει rapid test σε όλους τους μετανάστες και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Πώς έγινε η επιλογή των παιδικών κατασκηνώσεων

Παραδοσιακά οι μετανάστες που φτάνουν στα Χανιά μένουν στο κλειστό κολυμβητήριο. Ωστόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού διαπιστώθηκε πως το κολυμβητήριο δεν ήταν αρκετό με αποτέλεσμα να επιλεγούν οι παιδικές κατασκηνώσεις.

«Τα αντανακλαστικά του δήμου ήταν για μία ακόμα φορά γρήγορα. Όταν ενημερωθήκαμε για τον αριθμό των μεταναστών διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο κλειστό κολυμβητήριο. Έτσι, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημαντηράκης μεσολάβησε και πήραμε την έγκριση από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ανοίξουν οι παιδικές κατασκηνώσεις Καλαθά για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζερβουδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες εντοπίστηκαν 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του ν. Σχίζας Μεσσηνίας σε ένα ξύλινο σκάφος το οποίο έμπαζε… νερά. Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και τελικά όλοι οι μετανάστες περισυλλέχθηκαν σώοι από το δεξαμενόπλοιο «Αριστοφάνης» το οποίο και τους μετέφερε στην Κρήτη.