Μαζικές συμβάσεις στον e-ΕΦΚΑ για το τέλος των εκκρεμών συντάξεων

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε τρεις “δόσεις” θα γίνει η τοποθέτηση έως 3.600 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στις δομές έκδοσης νέων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ασφαλιστικού φορέα, εξηγώντας πως η πρώτη “δόση” θα “τρέξει” έως τέλος του τρέχοντος μηνός, η δεύτερη έως τέλος Οκτωβρίου και η τρίτη -και τελευταία – εντός του Νοεμβρίου.

Αποτέλεσμα θα είναι ακόμα και ο 6πλασιασμός του συνολικού δυναμικού των Ταμείων που απασχολείται με την έκδοση νέων συντάξεων και, έτσι, η δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων με στόχο ακόμα και το μηδενισμό των ληξιπροθέσμων αιτήσεων, δηλαδή εκείνων που ξεπερνούν τις 3 μήνες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός των επόμενων μερών ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 1.200 λογιστών και δικηγόρων.

Αμέσως μετά θα “τρέξει” η διαδικασία πιστοποίησης τους και τοποθέτησης στις σχετικές δομές.

Έπειτα, γύρω στις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαδικασία εκπαίδευσης επιπλέον περίπου 1.200 δικηγόρων και λογιστών. Αυτοί θα πιστοποιηθούν μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Έπειτα και πριν φύγει ο Οκτώβριος θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης των τελευταίων 1.200 δικηγόρων και λογιστών, η πιστοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Έτσι εντός Νοεμβρίου, αναμένεται η σύναψη συμβάσεων με έως και 3.600 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης νέων οριστικών συντάξεων.

Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα έκδοσης συντάξεων ανέρχονται μόλις σε 600.

Μ΄ άλλα λόγια, το έκτακτο προσωπικό το οποίο θα ενταχθεί στο δυναμικό των ταμείων που ασχολείται με τις νέες συντάξεις θα οδηγήσει στον 6πλασιασμό του συνολικού πλήθος των υπαλλήλων και των επαγγελματιών (από τους 600 υπάλληλους σε έως 4.200 υπαλλήλους και επαγγελματίες). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με το προχώρημα της ψηφιοποίησης των διαδικασιών αίτησης και απονομής συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του έτους και τη σύσταση ειδικών ομάδων δράσης (πχ για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, τις διεθνείς συντάξεις) θα οδηγήσει στην δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων (σ.σ. ήδη σημειώνεται μείωση του πλήθους τους για 9ο συνεχόμενο μήνα) με στόχο, ορατό ακόμα και εντός του 2022 τον εκμηδενισμό των αιτήσεων που “μετράν” χρόνο αναμονής πάνω από 3 μήνες, δηλαδή των λεγόμενων ληξιπροθέσμων αιτήσεων.