Ταλιμπάν: «Ναι» σε εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς, αλλά ίσως… όχι δημόσια! 

Τιμωρίες, όπως εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί, θα επαναληφθούν, διεμήνυσε ο διαβόητος πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Νουραντίν Τουραμπί, σήμερα υπεύθυνος για τις φυλακές, δήλωσε στο AP News ότι οι ακρωτηριασμοί είναι «απαραίτητοι για την ασφάλεια». Είπε ότι αυτές οι τιμωρίες μπορεί να μην εφαρμόζονται δημόσια, όπως υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Αλλά απέρριψε τις επικρίσεις για τις δημόσιες εκτελέσεις τους στο παρελθόν: “Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας”.

Από την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια ηπιότερη μορφή διακυβέρνησης από ό,τι στην προηγούμενη θητεία τους. Όμως, έχουν ήδη υπάρξει αρκετές αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα. Την Πέμπτη, η οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στη Χεράτ «κυνηγούν γυναίκες υψηλού κύρους, αρνούνται την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών έξω από τα σπίτια τους [και] επιβάλλουν υποχρεωτικούς ενδυματολογικούς κώδικες».
Τον Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν ήταν πίσω από τη σφαγή εννέα μελών της διωκόμενης μειονότητας Χαζάρα.

“Στη Σαρία μας είναι ξεκάθαρο, για όσους κάνουν σεξ και είναι άγαμοι, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι, η τιμωρία είναι 100 μαστιγώσεις σε δημόσιο χώρο. Αλλά για όποιον είναι παντρεμένος, πρέπει να λιθοβοληθούν μέχρι θανάτου… Για εκείνους που κλέβουν: αν αποδειχθεί, τότε το χέρι του (δράστη) πρέπει να του κοπεί’’ διεμήνυσε εξάλλου δικαστής των Ταλιμπάν στο BBC.
Πηγή: skai.gr