Μικρά κέρδη για τον χρυσό με το βλέμμα σε Evergrande και καταστολή κρυπτονομισμάτων

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, καταγράφοντας μικρή ανοδική μεταβολή και σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αφομοιώνουν τις αποφάσεις της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική, την καταστολή των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, αλλα και τις εξελίξεις με την Evergrande.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χαρακτήρισε παράνομες όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεσμεύεται να καταπολεμήσει όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα απαγορεύσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες πληρωμών και τις εταιρείες διαδικτύου να διευκολύνουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και θα ενισχύσει την παρακολούθηση των κινδύνων που ενέχουν τέτοιες δραστηριότητες.

Η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει την αντίσταση των 1.840 δολαρίων “εάν και όταν υπάρξει επιβεβαίωση ότι η Κίνα θα εξαλείψει τα κρυπτονομίσματα”, δήλωσε στο MarketWatch ο Chintan Karnani, διευθυντής ερευνών της Insignia Consultants. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη  “σαφήνεια” σχετικά με την πιθανή απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων από την Κίνα.

Επιπλέον, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά μετά τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή $83,5 εκατ. σε τόκους στο ομόλογο της Evergrande σε δολ. ΗΠΑ χωρίς η κινεζική εταιρεία να πληρώσει τους ομολογιούχους ή να κάνει κάποια ανακοίνωση για τις προθέσεις της. Η εταιρεία έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να κάνει τις πληρωμές, αλλιώς θα κηρυχθεί σε πτώχευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη αποστείλει οδηγίες σε φορείς των τοπικών κυβερνήσεων και σε κρατικές επιχειρήσεις για την αντίδραση τους στην περίπτωση που η Evergrande δεν καταφέρει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με συντεταγμένο τρόπο.

“Φαίνεται ότι η Κίνα δεν θα σώσει την Evergrande, αλλά θα προσπαθήσει να περιορίσει τυχόν συστημικούς κινδύνους, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε κάποιες ροές προς το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού”, δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής στην Oanda.

Εξάλλου, η Fed έχει ξεκινήσει να στρώνει το έδαφος για μια λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική από το 2022, αν και απέφυγε την Τετάρτη να ανακοινώσει κάποια δραματική αλλαγή στις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις είναι παροδικές.

Η επικεφαλής της Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester δήλωσε σήμερα ότι η ίδια θα επιθυμούσε η Fed να ξεκινήσει να επιβραδύνει τις αγορές των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομία το Νοέμβριο και να τις σταματήσει κάποια στιγμή πριν τον Ιούνιο του 2022, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε σήμερα στο 1,458%, ενώ το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,2% την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ωστόσο συγκρατεί τα κέρδη του στο 0,1% σε εβδομαδιαία βάση.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,90 δολάρια ή 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του την Παρασκευή στα 1.751,70 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας 30 σεντς σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 25 σεντς ή 1,1% στα 22,425 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,4%.

Άνοδος 1,3% σημείωσε την Παρασκευή ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου, στα 4,286 δολάρια ανά λίβρα, με κέρδη 0,9% στην εβδομάδα.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για την πλατίνα υποχώρησε κατά 1,7% στα 979,90 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας ωστόσο άνοδο άνω του 5% στην εβδμάδα. Τέλος, το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 1,1% στα 1.951,10 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας απώλειες περίπου 1,6% στην εβδομάδα.