(Φωτο)-Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό – Η «συγγνώμη» του Ελπιδοφόρου

ìå ôçí ðñüåäñï ôçò AIPAC, ÌðÝôóé Êïñí

Παραμένει η βαριά σκιά στις σχέσεις της Αθήνας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μετά την παρουσία του στο πλευρό Ερντογάν-Τατάρ στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».

Δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς παρά τη «συγγνώμη» για την παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, στο πλευρό του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δυσαρέσκεια παραμένει.

Νωρίτερα, είχε ακυρωθεί η ξενάγηση που θα έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον πρωθυπουργό, στο Σημείο Μηδέν και τον ναό του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα συναντιούνταν στη δεξίωση που παραθέτει, κατά παράδοση, η ομογένεια προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο ούτε αυτό έγινε. Η παράδοση επίσης θέλει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσφωνεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Αλλά σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είχε ζητήσει να μην τον προσφωνήσει.Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνικού Κήρυκα, κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Δημόσια συγγνώμη από τον Ελπιδοφόρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε επίσημα συγγνώμη μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την παρουσία του στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας» σε μια εκδήλωση που έδωσε το παρών και ο Τατάρ.

Σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκφράζει την λύπη του για την οδύνη που άθελά του προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τονίζει επίσης ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αποτελεί αναγνώριση των κατεχομένων.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Κάλεσμα Μητσοτάκη στην ομογένεια: Γίνετε κομμάτι του ελληνικού success story

Κάλεσμα στην ομογένεια προκειμένου «να γίνει κομμάτι του ελληνικού success story» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative) σε αίθουσα εκδηλώσεων γνωστής Λέσχης, στην καρδιά του Μανχάτταν.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή στους 26 μήνες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τονίζοντας ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα η κυβέρνησή του κρίθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές κρίσεις, όπως αυτήν της πανδημίας της COVID-19, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε η χώρα.

«Βρίσκομαι στην εξουσία 26 μήνες, οι 19 εκ των οποίων ήταν μήνες διαχείρισης σοβαρών κρίσεων, όπως αυτή του COVID, που αντιμετώπισαν πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο. Θεωρώ ότι κάναμε καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι πολλοί περίμεναν, εμπιστευθήκαμε την επιστήμη και επικοινωνήσαμε το μήνυμα όπως έπρεπε.

Είχαμε προκλήσεις με το μεταναστευτικό, προκλήσεις και από την Τουρκία και γενικότερα μια δύσκολη χρονιά πέρυσι. Παρόλα αυτά μεριμνούμε για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη για όλους, μια ανάπτυξη που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, με τις υπερβολικά μεγάλες δαπάνες. Επενδύουμε στην καινοτομία και τις εξαγωγές. Μέχρι τώρα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν αυτό που θέλαμε να καταφέρουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε την δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο έπειτα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μιλώντας για «αντιστροφή» του brain drain.

«Έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους στην Ελλάδα, νέους ανθρώπους που είναι μορφωμένοι αλλά και μια διασπορά που ενδιαφέρεται. Μιλούσαμε για τους Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα επειδή δεν υπήρχαν δουλειές, πλέον βλέπουμε το αντίστροφο, τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να θέλουν να επιστρέψουν και να συνδέσουν το μέλλον τους με το μέλλον της χώρας. Αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα ισχυροποιείται οικονομικά και γεωπολιτικά. Έχουμε ένα δίκτυο ισχυρών συμμάχων. Είμαστε υπερήφανοι που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν σημαντικό σύμμαχο, με τον οποίο όχι μόνο έχουν κοινά συμφέροντα αλλά και κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι η Αμερικανική Επανάσταση ενέπνευσε την Ελληνική».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής ομογένειας. «Είμαι υπερήφανος κι εγώ που η διασπορά αισθάνεται υπερήφανη για την χώρα μας. Για πρώτη φορά βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον από την Διασπορά και θέλω να γίνεται κομμάτι αυτού. Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ, που πιστεύεται στο μέλλον της Ελλάδας, αλλά και όλους όσοι ήταν ενεργοί στην Ελληνική Πρωτοβουλία».

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 16:15 τοπική ώρα, κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Η πρωθυπουργική δραστηριότητα ξεκινά με τη συνάντηση με το editorial bord της εφημερίδας Wall Street Journal.

Στις 11:30 τοπική ώρα ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον οικονομολόγο Jeffrey Sacks και στις 12 με τον επενδυτή Henry Cravis.

Στις 12:30 ώρα Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi.