Παναγιωτόπουλος: Δεν διαφαίνεται σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από Τουρκία, παίρνουμε μέτρα

Την ανάγκη, η Ελλάδα, σε σχέση με την Τουρκία, να συνεχίζει τη διπλωματική προσπάθεια, παράλληλα όμως να φροντίζει και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της, και «αυτό είναι κάτι που κάνει, με σχέδιο και ένταση πολλή, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε σημερινές αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός, στο πλαίσιο της ανάλυσης που έκαναν για την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τις συνομιλίες με την Αυστριακή ομόλογό του Κλαούντια Τάνερ, «ασφαλώς το κύριο θέμα ήταν η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις τής Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας», αναφέρει.

Στην ομόλογό του τόνισε ότι «εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά».

«Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται κράτη στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, και μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Δυστυχώς όμως, αυτό δεν διαφαίνεται, και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εν τούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Όμως παράλληλα στη διπλωματική προσπάθεια, να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής ανατρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μας, και αυτό είναι κάτι που κάνουμε, με σχέδιο και ένταση πολλή, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια», παρατηρεί.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτηρίζει «πολύ χρήσιμη, ουσιαστική και επωφελή» την επίσκεψή του και τη διμερή συνεργασία στο αυστριακό υπουργείο Άμυνας με την «καλή συνάδελφο και καλή φίλη», την υπουργό Άμυνας Κλαούντια Τάνερ.

Με αυτή την ευκαιρία, όπως σημειώνει, ενισχύθηκε η ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης των δύο χωρών, με ακόμη πιο απτές αποδείξεις και με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας στο χώρο της αμυντικής συνεργασίας.

Με την ομόλογό του, συζήτησαν μία μεγάλη γκάμα θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και πώς οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αυστρία, μπορούν να στηρίξουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις και την ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης με συνεργασίες ακόμη περισσότερες, με συνεκπαιδεύσεις και ακόμη συμμετοχή από κοινού σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Συνολικά, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, έχουμε την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι ήλθαμε να συζητήσουμε με φίλους, με μία φίλη χώρα, η οποία, άλλωστε, απέδειξε τα φιλικά αισθήματά της και την αλληλεγγύη της ως ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα. Τόσο κατά τις δοκιμασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε, με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε στην πατρίδα μας, αλλά και πέρσι, κατά το 2020, με την μεταναστευτική κρίση στα χερσαία κυρίως σύνορα μας και την ορατή και, θα έλεγα, σημαντική παρουσία της Αυστρίας, συνδράμοντας τους φρουρούς των συνόρων στον Έβρο» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, όπως είχα τη δυνατότητα να πω και στις τοποθετήσεις μου. Η Αυστρία στα δύσκολα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε γι αυτό», καταλήγει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ