Με άγνοια προχωράει η κυβέρνηση στην ολοκληρωτική διάλυση του Παναχαϊκού όρους

Ανησυχητική άγνοια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των νομικών διαδικασιών εναντίον της χώρας μας για παραβίασή της, καταγράφηκε από την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή με θέμα «Παναχαϊκό Όρος και Αιγιαλεία: Ανεμογεννήτριες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών» όπου σύντομα θα αριθμεί πάνω από 118 ανεμογεννήτριες.

Όπως εξήγησε ο κ. Αρσένης η περιοχή του Παναχαϊκού Όρους και του Ερυμάνθου θα πρέπει να προστατευτεί αυστηρά λόγω ότι είναι ‘Περιοχή Άνευ Δρόμων’ 18 τετρ. χλμ., μία από τις τελευταίες φυσικές περιοχές που άντεξαν μέχρι σήμερα και διατηρούν την ακεραιότητα σε τοπίο και οικοσυστήματα, διπλά ενταγμένη στο Δίκτυο Natura, με καταγεγραμμένη φωλιά σπάνιου χρυσαετού, ένας παραγωγικότατος ζωντανός τόπος με 20 παιδιά να φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο του Λεοντίου.

Αρχικά ο υφυπουργός επέλεξε να παραπλανήσει την Ολομέλεια λέγοντας ότι «η ΡΑΕ ουδέποτε χορήγησε το τελευταίο διάστημα νέα βεβαίωση παραγωγού στην ευρύτερη περιοχή του Παναχαϊκού Όρους. Μου κάνει εντύπωση που το λέτε. Δεν υπάρχει τέτοια νέα βεβαίωση παραγωγού». Κι όμως η ΡΑΕ εξέδωσε Άδειες Παραγωγής για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις υπ. αριθμ. 0100/2020 ισχύος 33 MW, υπ. αριθμ. 0197/2020 για 15,0 MW, υπ. αριθμ. 613/2021 για 39,0 MW και την υπ. αριθμ. 380/2015 ισχύος 25,5 MW όλες εντός της δημοτικής κοινότητας Λεοντίου του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα.

1. Άγνοια θεμελιώδους Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας:

Ο κ. Αμυράς ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει διπλή ένταξη μιας περιοχής NATURA. Μία φορά γίνεται, άπαξ. Δεν γίνεται δύο φορές. Άρα δεν το καταλαβαίνω.» Παρόλο που ο κ. Αρσένης του εξήγησε ότι η διπλή ένταξη στη Natura –είναι πολύ συνηθισμένη- αφορά σε περιοχές που εντάσσονται και για την ορνιθοπανίδα και για τους οικοτόπους, στη δευτερολογία του επέμεινε ότι «πάλι δεν καταλαβαίνω τι θα πει διπλή Natura. Υπάρχει και τριπλή και τετραπλή;»
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως αυτή ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο τα κράτη μέλη ορίζουν Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) για να διασφαλίσουν την ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης κάθε τύπου οικοτόπου και κάθε είδους σε ολόκληρη την περιοχή κατανομής τους και Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) που έχουν οριστεί για 194 ιδιαίτερα απειλούμενα είδη και όλα τα αποδημητικά είδη πτηνών (https://bit.ly/3CuULPn ).

2. Άγνοια για την πρόσφατη Ευρωπαϊκή καταδικαστική απόφαση ενάντια στη χώρα μας για τις περιοχές Natura:

Ο υφυπουργός αρνήθηκε την τελεσίδικη καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συστηματική και ευρεία αδυναμία της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την προστασία σημαντικών οικοτόπων και ειδών περιοχών Natura (https://bit.ly/3tZv0E8 ). “Ε δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Πού την είδατε αυτήν την καταδικαστική απόφαση;” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς απαντώντας στον κ. Αρσένη ο οποίος του είχε επισημάνει ότι “Επειδή ακριβώς είναι ξεκάθαρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν μας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περιοχές NATURA στην ουσία μας απαγόρευσαν να χωροθετούμε δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές πριν γίνουν τα σχέδια διαχείρισης.”

3. Άγνοια νέας διαδικασίας πιθανής παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις αδειοδοτήσεις αιολικών στις περιοχές Natura

Ο υφυπουργός επίσης δεν γνώριζε την Αιτιολογημένη Γνώμη (2ο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει) που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας σχετικά με την αδειοδότηση έργων εντός Προστατευόμενων Περιοχών. Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι «όσον αφορά τη δέουσα εκτίμηση βεβαίως είμαστε στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Έχει σταλεί ήδη αιτιολογημένη γνώμη προς την ελληνική Κυβέρνηση». Με έκπληξη ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο: «ούτε επίσης υπάρχει καταγγελία όπως λέτε εσείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απουσία δέουσας εκτίμησης. Δεν υπάρχει αυτό που λέτε.» Ενημερώνουμε το Υπουργείο ότι τον Δεκέμβρη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε Αιτιολογημένη Γνώμη στην Ελλάδα ζητώντας την να ενισχύσει τους εθνικούς κανόνες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεων (https://bit.ly/3zpjRgJ).
Μήπως άραγε δεν γνωρίζει ο κ. Αμυράς ότι η «δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (αυτό που γίνεται στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες γνωστό ως screening) αποτελεί σημαντικό μέρος της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και ότι η παράλειψη της χώρας μας να εξετάζει πριν αδειοδοτήσει τη συμβατότητα έργων και δραστηριοτήτων με τις περιοχές Natura οδήγησε τα τελευταία χρόνια το Ευρωδικαστήριο σε σειρά καταδικαστικών Αποφάσεων για το θέμα (βλ. περιοχή της Όχης στον Καφηρέα);

Τέλος, ο υφυπουργός παραδέχτηκε έμμεσα την καθυστέρηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ μεταθέτοντας την ολοκλήρωσή του αόριστα για το 2022 λέγοντας «του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα έχουμε να συζητάμε στη Βουλή για τέτοιου είδους θέματα» παρόλο που ο προκάτοχός του κ. Οικονόμου σε ανάλογη συζήτηση στη Βουλή είχε δεσμευτεί για το τέλος του 2021. Στην ουσία ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να βιομηχανοποιήσει τα βουνά μας χωρίς περιορισμούς με βάσει τις ορέξεις του ιδιωτικού κέρδους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Κ. Αρσένης δήλωσε: “Έως σήμερα θεωρούσαμε ότι η κυβέρνηση αγνοεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Από σήμερα αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση ζει σε ένα δικό της αντιευρωπαϊκό κόσμο, στρουθοκαμηλίζει απέναντι στις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις όταν αφορούν στο περιβάλλον αλλά και στις κυρώσεις για την παραβίασή τους”.