Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς ο πανικός γύρω από τον κινεζικό κολοσσό Evergrande φαίνεται να καταλαγιάζει προς το παρόν, την ώρα που οι επενδυτές ανά τον κόσμο αναμένουν τα συμπεράσματα της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1%, με τις τράπεζες να ηγούνται των κερδών με άνοδο 3,1% καθώς οι περισσότεροι τομείς και μεγάλα χρηματιστήρια έκλεισαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,03% στις 15.506,74 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,29% στις 6.637 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,47% στις 67.083,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,44 και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε άνοδο 0,6%.

Μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων του δείκτη ήταν οι μετοχές της Entain, η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 5,1%, αφότου ήδη είχε ανέβει κατά 18% στη συνεδρίαση της Τρίτης, στον απόηχο της πρότασης εξαγοράς άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δέχτηκε η εταιρεία από την αμερικανική DraftKings.

Στο αντίθετο άκρο του δείκτη αναφοράς, η γερμανική εταιρεία πληροφορικής Bechtle πραγματοποίησε τη χειρότερη επίδοση, χάνοντας 7%.

Στην κορυφή της ατζέντας για τους επενδυτές την Τετάρτη είναι η ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο με τους επενδυτές που αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τον σταδιακό περιορισμό των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Η Fed θα δημοσιεύσει μια δήλωση πολιτικής με προβλέψεις, ενώ ο πρόεδρος Ζερόμ Πάουελ αναμένεται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Ο Πάουελ είχε πει προηγουμένως ότι ο περιορισμός θα μπορούσε να συμβεί φέτος, αλλά οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες, ιδιαίτερα στον απόηχο των μικτών οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν, μετά από τα τελευταία σχόλια του Πάουελ.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στο μεταξύ προσηλωμένη και στις αγωνιώδεις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande να αποφύγει την πτώχευση. Οι ανησυχίες για μια πιθανή κατάρρευση της εταιρείας παραμένουν στο προσκήνιο παρά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους της για τις πληρωμές σε ένα εγχώριο ομόλογο την Πέμπτη. Οι μετοχές της Evergrande στη Φρανκφούρτη καταγράφουν άλμα 30% στον απόηχο της ανακοίνωσης, μετά τα χαμηλά πολλών ετών των προηγούμενων ημερών. Η εταιρεία πάντως έχει να καταβάλει τόκους και σε ένα ομόλογο σε δολ. ΗΠΑ, επίσης την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης λόγω των επίμονων προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το ινστιτούτο αναμένει ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα τρέξει με ρυθμό 2,5% αυτό το έτος, χαμηλότερα κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2022 περιμένει το ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 5,1%, μέγεθος αυξημένο κατά 0,8 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.