Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως αύριο Γκάγκα και Πλεύρης – Γιατί η συμπρωτεύουσα «φλερτάρει» με το κόκκινο

Στο στόχαστρο των επιδημιολόγων και του ίδιου του υπουργού Υγείας μπαίνει η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες να μπει στο κόκκινο, πράγμα που θα σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.

Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα θα μεταβούν αύριο εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να επανεξετάσουν το σχέδιο ετοιμότητας των νοσοκομείων σε περίπτωση κορύφωσης του τέταρτου κύματος αλλά και ανλύσουν τις αιτίες των επιδημιολογικών δεικτών και να βρουν λύσεις.

Άλλωστε οι περισσότεροι δείκτες είναι σχετικά ανεβασμένοι, καθώς η συμπρωτεύουσα σημειώνει κατά μέσο όρο 275 κρούσματα ανά ημέρα.

Από την αύξηση αυτή έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να μην υπάρξει για ακόμη μία φορά διασπορά του ιού.

Στη σύσκεψη θα είναι και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει από σήμερα επισκέψεις νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη,Καβάλα), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ήταν και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, όπου πραγματοποίησε και συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

Το απόγευμα επίσης αναμένεται να γίνει η καθιερωμένη συνεδρίαση των επιδημιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Η Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να μπει στο στόχαστρό τους, καθώς η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει καμπανάκι.

Την ίδια ώρα όπως είχε γράψει πρώτο το in.gr, εκτός από τις νοσηλείες, τα στοιχεία των θανάτων όχι μόνο προκαλούν θλίψη αλλά αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό στα νοσοκομεία μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. 

Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (ποσοστό 96,1%) είναι ανεμβολίαστοι. 

Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κοροναϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με το voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων.

Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Από την άλλη πλευρά, πιο καλή είναι η κατάσταση στο ζήτημα των νοσηλειών σε όλους τους δήμους, καθώς κυμαίνεται περίπου στο 10%. Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία δεν επιβαρύνονται σημαντικά, σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

«Καμπανάκι» για τα κρούσματα

Ο νέος συναγερμός για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη σήμανε χθες. Από την ανακοίνωση των κρουσμάτων προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει το επίκεντρο της διάδοσης νέων κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς εμφανίζει τριπλάσιο αριθμό μολύνσεων σε σύγκριση με το κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο 369 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων 104 στο κέντρο της Αθήνας, 62 στα δυτικά προάστια και 49 στην ΠΕ Πειραιά.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη κινείται και πάλι σε αριθμούς άνω των 300 μολύνσεων, με 341 κρούσματα κοροναϊού, σχεδόν αντίστοιχο αριθμό με το σύνολο των διαγνώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Παράλληλα, αυξημένη διάδοση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, συνεχίζουν να καταγράφουν περιοχές όπως η Λάρισα (101), η Πέλλα (64), η Πιερία (50), η Αχαΐα (56) και η Ημαθία (75).

Η κατανομή των 2.108 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα: