Επιφυλακτική η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε τις αντοχές του στη στήριξη των 890 μονάδων, αν και δοκιμάστηκε εκ νέου σήμερα, με τους δεικτοβαρείς τίτλους να επιστρατεύονται για να κλείσει η ελληνική αγορά στο “πράσινο”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 894,33 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 887,56 μονάδων (-0,51%) και 898,25 μονάδων (+0,69%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11,4 εκατ. τεμάχια.

Επιφυλακτική η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,23%, στις 2.160,65 μονάδες, ενώ στο +0,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.468,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 559,79 μονάδες.

Εύθραυστος ο βηματισμός

Μπορεί το Χρηματιστήριο σήμερα να ακολούθησε το κλίμα ανάκαμψης των διεθνών αγορών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να αποκοπεί από την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται, τόσο εξαιτίας της κινεζικής Evergrande όσο και της συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία άρχισε σήμερα. Το θετικό όμως είναι ότι η πρώτη στήριξη των 890 μονάδων διατηρήθηκε, αν και δοκιμάστηκε στο μέσο της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να λειτουργούν για ακόμη μία φορά επιλεκτικά, προκειμένου να τη διασφαλίσουν.

Βέβαια, στην άλλη όψη του νομίσματος, αυτή η επιλεκτικότητα είναι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η αγορά, ώστε να βρει έναν καλύτερο βηματισμό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Χρηματιστήριο δεν θα μπορέσει να προσελκύσει καλύτερης ποιότητας κεφάλαια, εάν δεν αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και παραμένει έρμαιο επιλεγμένων τίτλων που καθορίζουν το πρόσημο της αγοράς. Είναι άλλωστε ένα πρόβλημα που υπερτονίζεται εμμέσως και άμεσα από αρκετούς αναλυτές, που βλέπουν τις βαρύτητες των τίτλων να καθορίζουν τις “διελεύσεις” από τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και όχι τις εξελίξεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο.

Παραμένουν απρόθυμοι οι ξένοι

Αν και δεν ήταν μόνο σημερινό φαινόμενο, η απροθυμία των ξένων εξακολουθεί να επηρεάζει τη Λ. Αθηνών. Σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία συγκεντρώνουν τόσο θετικά σχόλια, οι ξένοι επενδυτές απουσιάζουν. Και απουσιάζουν και οι αγοραστές που θα μπορούσαν να βάλουν το Χρηματιστήριο και πάλι στο χάρτη της ενεργής διαχείρισης, προσελκύοντας καλύτερης ποιότητας κεφάλαια.

Μάλιστα, όπως σχολιάζεται στο Capital.gr από εγχώριους αναλυτές, εάν  το Χρηματιστήριο δεν καταφέρει τώρα να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, τότε είναι δύσκολο το επόμενο να αναβαθμίσει το επίπεδό του. Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, που η οικονομία δείχνει να διαψεύδει τους επιφυλακτικούς και να βρίσκεται έναν καλύτερο βηματισμό. Ακόμη και η συγκυρία της διεθνούς αναταραχής μάλιστα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως “δικαιολογία”, καθώς όλο τον προηγούμενο μήνα η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν ανάλογη ούτε των εκτιμήσεων ούτε των αναβαθμίσεων της οικονομίας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +2,63% της Πειραιώς, αλλά πολύ περισσότερο το +2,37% της Coca Cola λειτούργησαν ως ισχυρά αναχώματα για το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με τις Εθνική, Jumbo, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ, με το -2,99% που σημείωσε, άσκησε τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Βιοχάλκο, Λάμδα, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Titan και Alpha Bank, με την Eurobank τελικά να κλείνει χωρίς μεταβολή.