Τρίτη δόση εμβόλιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση -Ποιοι και γιατί θα εμβολιαστούν ξανά

Τρίτη δόση εμβόλιο: Οι επόμενες ομάδες πληθυσμού, που θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό θα ανακοινωθούν σήμερα. Έτσι, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πληθυσμιακών ομάδων για την τρίτη δόση εμβολιασμού, βάσει του ποιοι διατρέχουν σοβαρότερο κίνδυνο λοίμωξης, οι επόμενοι για τους οποίους θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού -μετά τους ανοσοκατεσταλμένους- θα είναι τα άτομα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί. Η χορήγηση της αναμνηστικής, τρίτης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί ακόμη και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, είναι 6 έως 8 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Βεβαίως, όπως έχει γίνει γνωστό ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση δεν θα καταστεί υποχρεωτικός, αλλά θα υπάρχει μόνο σύσταση. Όπως άλλωστε εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης του εμβολίου, αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της ΕΕ. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει».

Μόνο με mRNA εμβόλιο η αναμνηστική δόση

Μάλιστα, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Γιατί πρέπει να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου οι άνω των 60 ετών

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξέθεσε το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη. «Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας». Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. «Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

ΠΗΓΗ